Betty hobbi konyhája

Kovász

Miután már olyan sok helyen olvastam a kovászról/vadkovászról, láttam gyönyörű kenyerek képeit, amelyek ilyen kovásszal készültek, én is égtem a vágytól ilyen kenyereket sütni tudni, ezért gondoltam, hogy én is kipróbálom.

 

“A kovász előtészta, amely liszt és víz alapanyagok felhasználásával természetes élesztőgombák és tejsav-, ecetsavbaktériumok felszaporításával készül.

Célja:

  • Az élesztőgombák elszaporítása, miáltal nagyobb lesz a lazító hatása.
  • A savtermelő mikrobák elszaporítása, ezáltal az íz és az aroma kialakítása.
  • fehérjék duzzadásának elősegítése…”

Forrás: Wikipédia

Az interneten sok okosságot lehet olvasni a témában, talán túl sokat is, így az embernek nehéz eldönteni, hogy melyiket is kövesse…
Én itt a személyes kovászos tapasztalataim próbálom majd időről időre közzétenni.
 
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy korábban 1-szer már nekiugrottam a kovászolásnak, etettem is vagy 2 hétig, viszont az első kovászos kenyérsütésnél mindjárt el is ment tőle a kedvem, mert olyan borzalmas, lapos, kívül majdnem túlsült, belül szinte nyers, egyszóval ehetetlen valami lett belőle, hogy a kukában végezte.
Akkor azt gondoltam, hogy ezért nem szórakozok az etetéssel, a hosszadalmas pihentetési időkkel, hiszen az öregtésztával is fantasztikus kenyereket lehet sütni, azt már egy ideje készítem, ismerem és bevált…
Egészen mostanáig… mert azért teljesen nem hagyott nyugodni a dolog, és közben rátaláltam egy szuper kenyeres csoportra is a FB-on, ahol újra kedvet és rengeteg jó tippet kaptam, ezért ismét nekivágtam.
Szóval a hozzávalók: mindössze liszt és víz.
Teljes kiőrlésű lisztek, amik állítólag könnyebben beindulnak, ezért ajánlott azzal indítani, vagy legalább felesben a fehér liszttel készíteni:
25g rozsliszt
25g kenyérliszt
50g víz
Egy csattos üvegben villával jól kikevertem ezeket, kb. galuskasűrűségű lett, és a tetejét ráhajtva, de nem rácsukva a konyhapult egyik sarkába biggyesztettem az üveget.
Bekeverés napján:
Bekeveres napjan
Az első 3 nap minden 24 órában adtam neki 2 evőkanál lisztet és 2 evőkanál langyos vizet. Ezt hívják etetésnek. 
Természetesen használhatunk ízlés szerint csak teljes kiőrlésű lisztet is. 
Én BL80-as kenyérlisztet használtam, működik mindegyikkel.
1 naposan:
1 napos
2 naposan:
2 napos
4 naposan:
itt már remekül lehet látni, hogy él, dolgozik és eszik
4 napos_4
4 napos_5
és itt pedig már lassan elkezd összeesni:
4 napos_6
Itt etethetjük már reggel és(!) este is. Illetve ha megtehetjük, és van rá időnk és lehetőségünk, akár többször is lehet naponta etetni, figyelni, ha felfut és amikor elkezd összeesni, akkor mehet neki a következő etetés.
Minél többször kap enni, annál hamarabb megerősödik és lesz kész a sütéshez. 
8 naposan:
8 napos_1
A 8.ik napon este így nézett ki, amikor kivettem belőle az első adag kenyérhez.
8 napos_2
Majd a kivett mennyiséget pótoltam, azaz megetettem az üvegben a maradékot 100g vízzel+100g kenyérliszttel, jól kikevertem és a tetejét rácsukva hűtőbe állítottam az üveget.
és itt az este kivett 100g kovász 100g vízzel és 100g kenyérliszttel frissen kikeverve:
100_6121
és ez várt következő nap reggelén mielőtt bedolgoztam tésztának:
100_6122
 
és ez lett belőle:
100_6136
100_6146
Hozzávalók:
200g kovász
2dl langyos víz
400g kenyérliszt
10g só
2 ek. olaj
+
3g friss élesztő
Mivel még elég fiatal volt a kovászom, és nem voltam még biztos benne, ezért megtámogattam ezzel a kis élesztővel. A következőt már tisztán próbálom majd… 🙂
Ezek itt már TISZTÁN KIZÁRÓLAG KOVÁSZOSAK:

Kefíres-vadkovászos fehér kenyér


Kovászos fonott kalács


Alakor-kovászos fehér kenyér


Kovászos szalagos fánk

 

~♥~   INSTAGRAM-on is megtaláltok   ~♥~

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!