Hozzávalók (24cm-es formához):
Tésztához:
400g liszt
1 db tojás
150g vaj/margarin
1/2 csomag sütőpor
1 dl tej
1 csipet só
100g cukor
Töltelékhez:
kb. 1 kg savanykás alma
kb. 1 kg savanykás alma
kb. 3 evőkanál fahéjjal elkevert cukor (ízlés szerint lehet több is, kevesebb is)
100g mazsola(elhagyható)
Tetejére:
1db tojás
1db tojás
Elkészítés:
A vajat/margarint habosra keverjük a cukorral.
Hozzáadjuk a tojást, majd a sütőporral elkevert lisztet, a sót és a tejet. Addig keverjük, amíg teljesen összeáll a tészta.
A tortaformát kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük és a tészta 3/4 részével kibéleljük(az oldalát is!).
Az almát meghámozzuk, és ízlés szerint vághatjuk kis kockákra vagy cikkekre, vagy akár le is reszelhetjük. Hozzákeverjük a fahéjas cukrot és a beáztatott, lecsöpögtetett mazsolát. Berakjuk a tésztával kibélelt formába, és kissé lenyomkodjuk.
A maradék tésztából lisztezett felületen hosszabb csíkokat formázunk és rácsosan az almatöltelékre tesszük.
1 kissé felvert tojással bekenjük a tésztacsíkokat és tésztát oldalt is.
Előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük, amíg szép aranybarna lesz. Majd 1 órán át hagyjuk hűlni mielőtt a formát eltávolítjuk.
Elektromos sütő: 180ºC
Légkeveréses sütő: 165ºC
Gázos sütő: 3-4 fokozat
Nálunk ez nagy kedvenc, nem bonyolult, és tényleg nagyon finom! 😉
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Köszönöm a kedves szavakat, örülök, hogy tetszik a blogom 🙂
Az almatorta 24cm-es formában készült.
Kellemes sütögetést!
Üdv. Betty
Ui. Ha megsütöd akár ezt, vagy akármi más receptem, szívesen fogadnám, ha elküldenéd a véleményed, ill. fotókat is, amit feltennék az adott recepthez az oldalra 🙂
Kedves Betty ! remek receptjeid vannak! Nagyon jól érthetően leirtad a kovászolást és az öregtésztát.
Szeretném kérdezn hogy az Almatortádnál ? cm átmérőjű a tortaformád .
Elöre is köszönöm!
üdv.Bárdos Ildiko