Hozzávalók:
500g liszt
kb. 3 dl langyos tej
30g friss élesztő
100g cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
csipet só
1 db tojássárga
80g olvasztott vaj
Tetejére:
olvasztott vaj
cukor
Elkészítés:
A hozzávalókból a vaj kivételével tésztát készítünk.
Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor adjuk csak hozzá fokozatosan az olvasztott vajat és alaposan kidagasztjuk.
Majd enyhén belisztezve, letakarva hagyjuk amíg a duplájára kel.
Majd enyhén belisztezve, letakarva hagyjuk amíg a duplájára kel.
Kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és 2cm széles csíkokra felvágjuk.
Feltekerés: én most 0,5 literes sörös dobozt használtam, de olvastam már hogy a wc-papír-guriga és papírtörlő-guriga is remekül alkalmas erre, ha nincs célirányos eszközünk… 🙂
Ezeket alufóliával becsomagoljuk, kevés olvasztott vajjal bekenjük, így majd könnyebben lecsúszik róla a kalács.
A tésztacsíkokat rátekerjük a fóliába csomagolt eszközre úgy, hogy a csíkok mindig egy részt fedjék egymást, semmiképp ne maradjon üres hely közöttük, a végeit pedig kicsit benyomjuk a tészta alá. A munkalapon kicsit gurítjuk ide-oda, így még jobban összetapad a tészta.
Megkenjük olvasztott vajjal, majd cukorba hempergetjük.
Sütőpapíros tepsin, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A megsült kalácsot rögtön még forrón ízlés szerinti cukorkeverékekbe forgatjuk mint pl. fahéjas-, kakaós-, kókuszos-, vaníliás cukor…stb.
Kb. fél órát pihentetjük/hűlni hagyjuk, majd még langyosan kihúzzuk a hengereket a közepéből.
A megsült kalácsot rögtön még forrón ízlés szerinti cukorkeverékekbe forgatjuk mint pl. fahéjas-, kakaós-, kókuszos-, vaníliás cukor…stb.
Kb. fél órát pihentetjük/hűlni hagyjuk, majd még langyosan kihúzzuk a hengereket a közepéből.
Olvastam már olyan receptet is, ahol a tepsin állítva írják berakni, nekem ez nem jött be, mert úgy lecsúszik a tészta, én ráfektetem a sütőpapírra és így is nagyon jó lett.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: