Már régóta gondolataimban van ez a kalács, hogy kipróbáljam ilyen színesre… 🙂
Gyerekkoromra emlékeztet, ugyanis vendéglátós családból származom, így volt lehetőségem jó néhány esküvői vacsora előkészítésében segédkezni/részt venni, ahova rendszerint hozták az ilyen színes kuglófot/kalácsot… Annak idején, mint kisgyerek csak ámultuk a rózsaszín kalácsot, hiszen az egyszerű ABC-ben nem lehetett ilyet látni… 🙂
Hozzávalók:
2,7dl langyos tej
80g cukor
20g friss élesztő
500g liszt
1/2 kiskanál só
1 csomag vaníliás cukor
60g puha vaj
2db tojássárga
1 evőkanál kakaópor(cukrozatlan)
kevés málna piros ételfesték
Tetejére:
1db tojássárga kevés tejjel elkeverve
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, amíg egy lágy és rugalmas tésztát kapunk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, egy részhez adjuk a kakaóport, a másikhoz egy kevés málna piros ételfestéket és beledolgozzuk ezeket, hogy mindegyik egy szép egyszínű kis “gombóc” legyen. A 3.-ik marad sárgán.
Egy kivajazott formába pakoljuk a tésztákat úgy, hogy egy kanállal “szaggatunk” kb. teli evőkanálravaló nagyságú darabokat a kis cipókból és egymás mellé sorakoztatjuk a különböző színűeket. Ha megtelt egy sor a tetejére rakjuk tovább, amíg elfogy a tészta, de továbbra is figyelünk a színek váltakozására. Majd letakarva hagyjuk kb. 45 percet pihenni, ill. amíg kb. a duplájára kel.
Ha szépen megkelt, lekenjük a tetejét a tejjel kikevert tojássárgájával.
Végül 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: