Betty hobbi konyhája

Sonkás napraforgó

Sonkás napraforgó2_2

Hozzávalók:

Tészta:
650g liszt
20g burgonyapehely
1 evőkanál só
2 db tojás
80g puha vaj
1 evőkanál cukor
40g friss élesztő
2,5dl tej
 
Töltelék:
kb. 1 evőkanál vaj
kb. 1 evőkanál liszt
kb. 1,5 dl tej
50g szeletelt sonka
só, bors
kevés olvasztott vaj
 
Tetejére:
1db tojás
szezám- és lenmag
Sonkás napraforgó4_2
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk és letakarva kb. 30-40 percig pihentetjük ill. amíg kb. a duplájára kel.
Közben elkészítjük a tölteléket:
1 evőkanál vajat megforrósítunk, belekeverjük a lisztet, majd a langyos tejjel fölengedjük, sóval, borssal ízesítjük és folyamatosan kevergetjük. Akkor jó igazából ha elválik az edény falától, de én ilyenkor szoktam még egy kis tejet belelöttyinteni, hogy picit ragacsosabb állagú legyen, mert úgy könnyebb lesz a tésztára rákenni. Végül belekeverjük a kis kockára vágott sonkát és félretesszük hűlni, amíg a tésztát
megformázzuk.
 
A megkelt tésztát elfelezzük.
Az egyik felet 5 egyforma részre osztjuk és egyenként kis gombócokat formázunk belőlük, majd félretesszük egy kicsit pihenni.
Közben megfogjuk a másik felet, levágjuk az 1/4 részét, cipót formázunk belőle és eltesszük az útból, mert ez lesz majd a napraforgó közepe. A maradékot szintén 5 egyforma részre osztjuk és gombócokat formázunk belőlük is.
Elővesszük az első 5 tésztagombócot és egyenként kb. 22cm nagyságú körökre nyújtjuk ki.
Az első lapot célszerű mindjárt egy sütőpapír közepére fektetni. Ezt megkenjük a közben már langyosra hűlt sonkás krémmel. Ráfektetjük a 2.-ik tésztát, azt csak olvasztott vajjal kenjük meg, rá a 3.-ik tészta, újra a sonkás krém, 4.-ik tészta, megint csak olvasztott vaj. Az 5.-ik tésztát picit nagyobbra nyújtjuk, hogy a már lerakott tészta oldalát is betakarja.
A tészta közepét bevágjuk úgy, hogy a szélén kb. 1-1,5cm-t egyben hagyunk. 
A cikkeket egyenként kihajtjuk.
Ezután ugyanezt megcsináljuk a másik 5 gombóccal, annyi különbséggel, hogy ezeket csak kb. 15cm nagyságúra kell kinyújtani.
Ha megvan, beletesszük a már kihajtott tészta közepébe.
Ugyanúgy bevágjuk a széleket egyben hagyva. A vágások az előző sor kihajtott szirmai közepére kell, hogy mutassanak, így lehet majd ezeket is kihajtogatni úgy, hogy 2 már kihajtott nagy “szirom” közé feküdjenek.
Közepére illesztjük az elején félretett 1 gombócot.
Letakarva pihentetjük még kb. 30 percet, közben bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
Majd lekenjük egy felvert tojással és ízlés szerint megszórjuk magokkal.
Kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
 
Tipp: A tölteléket ízlés szerint variálhatjuk, húsosra, sajtkrémesre, spenótosra, pizzásra….stb. vagy akár édesen is megtölthetjük kakaóval, nutellával…stb. Akkor a tésztába is célszerű tenni egy kis cukrot… 🙂 
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!