Hozzávalók:
600g liszt
20g burgonyapehely
10g só
10g cukor
25g friss élesztő
100g puha vaj
150g natúr joghurt
kb. 2-2,5dl tej
Töltelék:
párizsi felvágott (ízlés szerint más is lehet)
ízlés szerint ketchup, mustár…
Tetejére:
1db tojás
ízlés szerint reszelt sajt és/vagy szezám
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, vékonyan belisztezzük és letakarva pihentetjük, kb. 30-45 percet, ill. amíg kb. a duplájára kel. Félidőben egyszer jól átgyúrjuk a tésztát.
Ha megkelt, vékonyan lisztezett felületen kb. 0,5-1cm vékonyra kinyújtjuk.
Egy fánkszaggatóval körlapokat szaggatunk ki:
(mindenképpen páros számú lapokat készítsünk, hogy legyen alja és teteje is a zsemlénknek 🙂 )
Egy fánkszaggatóval körlapokat szaggatunk ki:
(mindenképpen páros számú lapokat készítsünk, hogy legyen alja és teteje is a zsemlénknek 🙂 )
Ugyanígy a felvágottat is méretre szaggatjuk:
Ízlés szerint rakhatunk a tésztára egy kis ketchupot, mustárt és/vagy sajtot is akár… majd ráillesztjük a felvágottat(lehet 2-3-at is), majd a zsemle tetejét:
Nem muszáj, de lehet: egy éles késsel kissé bevágni a tetejüket, csak hogy ne legyen olyan egyhangúan sima… 🙂
180 fokra bekapcsoljuk a sütőt, amíg az melegszik, hagyjuk a zsemléket pihenni.
Végül egy felvert tojással lekenjük a zsemlék tetejét és ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal és/vagy szezámmaggal:
A 180 fokra beforrósodott sütőbe toljuk és kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Rácsra rakva hagyjuk kihűlni.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: