Stollen



Tudomásom szerint német nyelvterületeken elmaradhatatlan karácsonyi finomság.

Nálunk leginkább a gyümölcskenyérhez hasonlítható, így aki azt szereti, valószínűleg ezt is kedvelni fogja…:)

December elején készítik, majd becsomagolva hűvösre rakják, így érnek állítólag igazán össze az ízek és karácsonykor kerül az ünnepi asztalra.
Hozzávalók:
150g mazsola
1 evőkanál rum v. aroma
kb. 1-1,5dl langyos víz
2dl tej
100g porcukor
1 csomag/kocka friss élesztő
1db egész tojás
200g olvasztott vaj
1/2 kiskanál őrölt fahéj
1/2 kiskanál őrölt szegfűszeg
1/2 kiskanál őrölt gyömbér
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
500g liszt
csipet só
150g kandírozott vegyes gyümölcs
100 durvára vágott mandula
 
Tetejére:
50g olvasztott vaj
porcukor
 
Elkészítés:
A mazsolát meglocsoljuk a rummal és ráöntünk annyi langyos vizet, hogy ellepje és néhány órát hagyjuk ázni.
A tejet picit meglangyosítjuk, elkeverjük benne a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük.
A lisztet egy nagyobb edénybe kimérjük, amiben a tésztát fogjuk készíteni és belekeverjük a csipet sót, majd félretesszük.
A mandulát durvára vágjuk, ha nem apróra vágott gyümölccsel dolgozunk, azt is felaprítjuk kisebb kockára, szintén félretesszük.
 Ha felfutott az élesztő, belekeverjük a tojást, hozzáöntjük az olvasztott(de NEM forró!) vajat és a fűszereket, valamint a vaníliás cukrot, majd jól összekeverjük.
 
Ezt a folyékony masszát öntsük a lisztre és jól dolgozzuk össze.
 
Ha már teljesen homogén a tészta, adjuk hozzá a kandírozott gyümölcsöt, az alaposan lecsepegtetett mazsolát és a durvára vágott mandulát és gyúrjuk bele alaposan, majd vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
 
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán ovális, hosszúkás alakúra formázzuk.
 
Nyújtófával kb. 3 cm vastagra kinyújtjuk.
 
A közepébe egy mélyedést nyomunk a nyújtófával.
 
Az egyik oldalát behajtjuk a mélyedésbe.
 
Majd a kezünkkel benyomkodjuk a “púp” alját mindkét oldalon.

 

 
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a sütőt 175 fokra bekapcsoljuk és amíg az bemelegszik, hagyjuk a kalácsot pihenni.
Majd betoljuk a forró sütőbe és kb. 50-60 perc alatt megsütjük.
Én a nagy jénaimban sütöttem, amiben kenyeret szoktam készíteni.
(Olvastam ill. láttam képeket több helyről akiknek kissé elterült a kalácsa… 🙁 Nos, ezt megelőzve, én betekertem alufóliába 2db wc-papír gurigát és egy vékonyabb papírhengert, amin eredetileg az alufólia volt. Ezeket a kalács mellé raktam, úgymond kitámasztottam a tésztát, hogy ne laposodjon annyira el… 🙂 )
 
Ha megsült a kalács, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal és bőségesen megszórjuk szitált porcukorral.

 Receptötlet: ApróSéf 
Címkék: , , ,
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 

fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,

vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   
Tovább a blogra »