600g liszt
1 evőkanál só
350g tejföl
1 kiskanál cukor
30g friss élesztő
250g vaj
1db tojás
“Töltelék”:
50g vaj
Tetejére:
1db tojás
A tejfölt meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
A liszthez hozzákeverjük a sót, középébe egy mélyedésbe rakjuk a tojást, majd hozzáöntjük a tejfölös élesztőt, végül a vajat, és alaposan összedolgozzuk.
Közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Ha túl lágy lenne, kevés liszttel, ha túl kemény, kevés tejjel korrigáljuk.
Letakarva kb. 30 percig pihentetjük.
Enyhén lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal és a rövidebb oldalánál föltekerjük, mint egy tekercset.
Kézzel kicsit ellapítgatjuk, majd félbehajtjuk. Letakarva ismét pihentetjük, legjobb hűtőbe tenni 2 órára.
Majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk, becsíkozzuk vagy kockázzuk a tetejét, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és sütőpapíros tepsire pakoljuk. Ismét pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Óvatosan lekenjük egy kissé felvert tojással, ízlés szerint akár meg is szórhatjuk magvakkal vagy reszelt sajttal, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Recept forrása: Limara
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Valóban nagyon finom, nálunk is nagy sikere szokott lenni… 🙂
Isteni finom, Limara oldalán már láttam a receptet és ki is próbáltam. Ha vajas pogácsa, akkor csakis ez a változat!