Hozzávalók (10db zsemléhez):
150g öregtészta
1dl tej
150g joghurt
30g cukor
5g friss élesztő
1db tojás
450g kenyérliszt
9g só
50g olvasztott vaj
Tetejére:
1db tojás
ízlés szerint szezámmag
Elkészítés:
Az öregtésztát elkeverjük a langyosra melegített joghurttal elkevert tejjel. Hozzákeverjük a cukrot és az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Majd belekeverjük a tojást, aztán a lisztet, a sót és elkezdjük dagasztani. A végén adjuk csak hozzá a vajat és simára összedolgozzuk a tésztát, hogy egy lágyabb, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Ha szükséges itt még korrigálhatjuk egy kis tejjel.
Készíthetjük kenyérsütőgéppel vagy konyhai robotgéppel, vagy akár kézzel is.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel. Közben kb. félidőben átgyúrjuk 1-szer.
Enyhén lisztezett lapon 10 egyforma részre osztjuk a tésztát. (egyben lemérjük, és osztva tízzel -nálam ez most néhány grammal volt csak több, mint 1kg- így könnyű volt, 10db 100g-os darabra osztani-)
Mindegyiket gombóccá formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük.
Letakarva ismét pihentetjük amíg kb. duplájára növekednek.
Végül lekenjük egy kissé felvert tojással, tetszés szerint megszórhatjuk szezámmaggal is,
és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: