Betty hobbi konyhája

Kovászos kombe

Mostanában olyan sok helyen olvastam erről, hogy muszáj volt kipróbálnom… 😉
Nagyon finom, és kiadós, laktató étel.
Az én verzióm most kovászosan készült, de természetesen simán élesztővel is készíthető.Hozzávalók:
Tésztához:
3dl langyos tej
600g liszt
10g só
3 evőkanál olaj
 
Kenéshez:
50g olvasztott vaj
1 db tojás
 
Töltelék:
Én itt teljesen ugyanazt a tölteléket használtam, mint a töltött háromszögnél, még egy kis kolbásszal pluszba megtámogatva… 🙂
De tetszés szerint szinte bármivel tölthetjük, ami van otthon, ill. amit szeretünk.
Elkészítés:
A tésztához a kovászt alaposan kikeverjük a langyos tejjel, hogy teljesen feloldódjon, majd hozzáadjuk a lisztet, olajat, végül a sót és alaposan összedagasztjuk a tésztát.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben átmozgatjuk vagy meghajtogatjuk 2-3 alkalommal.
Majd 3 egyforma részre vágjuk, ismét pihentetjük kb. 30 percet.
Azután kb. tepsi nagyságúra kinyújtjuk az elsőt, és megkenjük az olvasztott vaj felével. Kinyújtjuk a második tésztadarabot is nagyjából ugyanakkorára és ráterítjük az előzőleg megkent első lapra.
Most ezt megkenjük a fokhagymás tejföllel és elosztjuk rajta a tetszés szerinti tölteléket.
Végül a harmadik kinyújtott lapot erre rátesszük és kézzel finoman picit lenyomkodjuk., majd rákenjük a maradék olvasztott vajat.
Most jön a hajtogatás: Először jobbról, majd balról középig behajtjuk, majd fentről és alulról szintén középig. Ezután megfordítjuk úgy hogy a frissen összehajtott oldala legyen alul.
Kicsit finoman sodrunk rajta még a nyújtófával, majd egy éles késsel vagy pizzavágóval 8 vágást ejtünk rajta, de nem vágjuk át teljesen, csak annyira, hogy a töltelék kilátszódjon.
Letakarva ismét hagyjuk még pihenni/ kelni a tésztát.
Végül a tetejét lekenjük egy kissé felvert tojással és tetszés szerint megszórjuk a tetejét magokkal vagy reszelt sajttal.
190 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.

Kiegészítés:
Későbbi tapasztalatok alapján sokkal jobb, lazább, könnyebb lesz a tészta, ha öregtésztát is teszünk bele.
Ebben az esetben én tennék 100g kovászolt kovászt és 200g kovászos öregtésztát.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!