Reggel kimértem a kenyérhez a kovászolt kovászt, viszont ami kevéske megmaradt nem akartam sem eldobni, sem elrakni, így ismét megetettem, és néhány óra alatt kb. 3-szoros lett belőle, akkor bedagasztottam ennek a poginak… 🙂
Hozzávalók:
250g kovászolt kovász
250g tejföl
250g túró
50g puha vaj
500g liszt
10g só
(nekem egy icipicit sótlan volt, családnak nem, tehát aki sósabban szereti bátran rakjon kicsit többet)
(nekem egy icipicit sótlan volt, családnak nem, tehát aki sósabban szereti bátran rakjon kicsit többet)
Tetejére:
1db tojás
reszelt sajt
Elkészítés:
A tejfölt meglangyosítjuk és alaposan kikeverjük a kovásszal.
Majd hozzáadjuk túrót, a vajat és összekeverjük. Végül beledolgozzuk a lisztet és a sót, úgy hogy egy lágyabb, de nem ragacsos tésztát kapjunk.
Majd hozzáadjuk túrót, a vajat és összekeverjük. Végül beledolgozzuk a lisztet és a sót, úgy hogy egy lágyabb, de nem ragacsos tésztát kapjunk.
Vékonyan belisztezve pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.
Ezután hajtogatjuk: enyhén lisztezett felületen kilapogatjuk, majd a jobb és a bal oldalát is középig behajtjuk. Utána a felső, majd az alsó részt szintén középig hajtjuk, végül összehajtjuk. Ismét letakarva pihentetjük amíg újra kb. a duplájára kel, majd megismételjük ezt a hajtogatást.
Újabb kb. 30 perc pihi után kinyújtjuk a tésztát kb. 2 cm vastagra.
Tetszés szerint becsíkozzuk/bevágjuk a tetejét és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogikat.
Sütőpapíros tepsire pakoljuk.
Óvatosan lekenjük egy kissé felvert tojással, tetszés szerint megszórhatjuk magokkal és/vagy reszelt sajttal.
Újabb kb. 30 perc pihi után kinyújtjuk a tésztát kb. 2 cm vastagra.
Tetszés szerint becsíkozzuk/bevágjuk a tetejét és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogikat.
Sütőpapíros tepsire pakoljuk.
Óvatosan lekenjük egy kissé felvert tojással, tetszés szerint megszórhatjuk magokkal és/vagy reszelt sajttal.
Ismét hagyjuk pihenni, amíg szemmel láthatóan növekedésnek indulnak.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Ugyanez máskor:
Ők is elkészítették:
Erzsébet Bielisz:
Medwe Gyurus:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: