200g kovászolt kovász
2,5dl langyos tej
100g porcukor
4db tojássárga
550g liszt
csipet só
70g olvasztott vaj
Elkészítés:
A kovászt alaposan elkeverjük a langyos tejjel, úgy hogy teljesen feloldódjon benne.
Majd hozzáadjuk a vaj kivételével az összes hozzávalót és dagasztani kezdjük. A dagasztás végefelé adagoljuk hozzá apránként az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát, hogy egy lágyabb, de nem ragacsos állagot kapjunk.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.
Majd enyhén lisztezett felületen jó ujjnyi vastagra kinyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Ismét letakarjuk és pihentetjük kb. 45-60 percet.
![]()
Egy nagyobb edényben olajat melegítünk.
Óvatosan megfogva a fánkokat egyik oldalukba középen kis mélyedést nyomunk, és ezzel a mélyedéssel lefelé(!) rakjuk a bő és meleg(de nem forró) olajba, és lefedve sütjük amíg aranybarna lesz, majd megfordítjuk és fedő nélkül sütjük készre a másik oldalát is.
Papírtörlőre rakjuk lecsepegtetni. Porcukorral megszórva kínáljuk.
![]()
Majd hozzáadjuk a vaj kivételével az összes hozzávalót és dagasztani kezdjük. A dagasztás végefelé adagoljuk hozzá apránként az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát, hogy egy lágyabb, de nem ragacsos állagot kapjunk.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.
Majd enyhén lisztezett felületen jó ujjnyi vastagra kinyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Ismét letakarjuk és pihentetjük kb. 45-60 percet.
Egy nagyobb edényben olajat melegítünk.
Óvatosan megfogva a fánkokat egyik oldalukba középen kis mélyedést nyomunk, és ezzel a mélyedéssel lefelé(!) rakjuk a bő és meleg(de nem forró) olajba, és lefedve sütjük amíg aranybarna lesz, majd megfordítjuk és fedő nélkül sütjük készre a másik oldalát is.
Papírtörlőre rakjuk lecsepegtetni. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Ugyanez máskor:
Ők is elkészítették:
Simon Orsolya
Házas Éva
Nagy Veronika
Gabriella Volford:
Gábor Semega:
Marianna Losonczi:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Szia! Igen, tulajdonképpen igen… Bár így se valószínü, hogy hajszál pontosan 200g lesz belöle, de a fánkhoz mindenképpen elegendö mennyiséget kapsz. Üdv. Betty
Szia Betty! Jól értem, hogy a hűtőből 40 gramm kovászt kell kivenni, amit megetetek 40-40 gramm vízzel és liszttel kétszer, és így lesz 200 gramm?