Betty hobbi konyhája

Kovászos fehér kenyér – a mi kedvencünk

 
Hozzávalók:
2,5dl víz
450g kenyérliszt
20g burgonyapehely
20g olvasztott vaj
10g só
Elkészítés:
A langyos vízzel jól kikeverjük a kimért kovászt, úgy hogy teljesen feloldódjon benne, aztán adjuk hozzá a lisztet, burgonyapelyhet, a vajat, és csak utoljára a sót. 
Jól kidolgozzuk a tésztát, majd belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Akkor egyszer óvatosan, finoman átgyúrjuk a tésztát és ismét pihentetjük, amíg újra kb. a duplájára kel.
Majd megformázzuk, és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét ráillesztve újra kb. a duplájára kelesztjük, A sütőt ekkor kapcsoljuk csak be 220 fokra.
Ha már forró a sütő, a kenyér tetejét tetszés szerint bevágjuk, hideg vízzel jól lespricceljük, a jénai tetejét szintén, és ízlés szerint megszórhatjuk a kenyeret magokkal is, majd a jénai tetejét ismét rárakva kb. 50-55 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

Ugyanez veknire formázva:

Ugyanez simán a (gőzös)sütőben tepsin megsütve:

Ugyanez máskor más külsővel:

 
Ők is elkészítették: 
Tapasztó Piroska:
 
Molnár Ildikó:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Betty B. says:

    Köszönöm a dícsérö szavakat! 🙂 De lehet természetesen sima kovászból is készíteni, akkor tovább tart a kelesztés. A kovászolt kovász elönye, hogy valamivel rövidebb lesz a kelesztési idö. Írod, hogy nem kel meg így a Tied, talan nem hagysz neki elég idöt… sokaknal legtöbbször ez a probléma… De így látatlanban nehéz megítélni a pontos okot. Talán érdemes lenne kipróbálni a kovászolt kovászt, tényleg nem nagy munka elözö nap kicsit kivenni és 2-szer megetetni… és köv. nap már sütni lehet vele…További kellemes sütögetést!Üdv. Betty

  2. Acsa says:

    Olyan meseszépek ezek a kenyerek! Nem tudom, ha csak sima kovászt oldok fel…már régóta etetem a kovászomat, az nem jó? Nekem nem kel meg ilyen csodásan. Mit nem csinálok jól?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!