Hozzávalók:
200g kovászolt kovász
2,5dl víz
450g kenyérliszt
20g burgonyapehely
20g olvasztott vaj
10g só
Elkészítés:
A langyos vízzel jól kikeverjük a kimért kovászt, úgy hogy teljesen feloldódjon benne, aztán adjuk hozzá a lisztet, burgonyapelyhet, a vajat, és csak utoljára a sót.
Jól kidolgozzuk a tésztát, majd belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Akkor egyszer óvatosan, finoman átgyúrjuk a tésztát és ismét pihentetjük, amíg újra kb. a duplájára kel.
Majd megformázzuk, és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét ráillesztve újra kb. a duplájára kelesztjük, A sütőt ekkor kapcsoljuk csak be 220 fokra.
Majd megformázzuk, és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét ráillesztve újra kb. a duplájára kelesztjük, A sütőt ekkor kapcsoljuk csak be 220 fokra.
Ha már forró a sütő, a kenyér tetejét tetszés szerint bevágjuk, hideg vízzel jól lespricceljük, a jénai tetejét szintén, és ízlés szerint megszórhatjuk a kenyeret magokkal is, majd a jénai tetejét ismét rárakva kb. 50-55 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Ők is elkészítették:
Tapasztó Piroska:
Molnár Ildikó:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Köszönöm a dícsérö szavakat! 🙂 De lehet természetesen sima kovászból is készíteni, akkor tovább tart a kelesztés. A kovászolt kovász elönye, hogy valamivel rövidebb lesz a kelesztési idö. Írod, hogy nem kel meg így a Tied, talan nem hagysz neki elég idöt… sokaknal legtöbbször ez a probléma… De így látatlanban nehéz megítélni a pontos okot. Talán érdemes lenne kipróbálni a kovászolt kovászt, tényleg nem nagy munka elözö nap kicsit kivenni és 2-szer megetetni… és köv. nap már sütni lehet vele…További kellemes sütögetést!Üdv. Betty
Olyan meseszépek ezek a kenyerek! Nem tudom, ha csak sima kovászt oldok fel…már régóta etetem a kovászomat, az nem jó? Nekem nem kel meg ilyen csodásan. Mit nem csinálok jól?