Tésztához:
200g kovászolt kovász
250g natúr joghurt
200g fehér tönkölyliszt
300g sima liszt
20g puffasztott amaránt
10g só
50g olvasztott vaj
szükség szerint víz
Belsejébe:
kb. 20g puha vaj
Tetejére:
ízlés szerint só, magvak
Elkészítés:
A kovászt alaposan elkeverjük a meglangyosított joghurttal.
Majd hozzáadjuk a többi anyagot és jól összedolgozzuk annyi vízzel, hogy egy közepesen lágyabb tésztát kapjunk.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.
Aztán meghajtogatjuk 2-3 alkalommal kb. 30-40 percenként.
Majd enyhén lisztezett felületen vagy szilikonlapon 8 db egyforma részre vágjuk, gombócokká formázzuk és ismét kb. 20-30 percet állni hagyjuk.
Majd a gombócokat először kör alakúra, aztán 1 irányba nyújtjuk tovább, hogy ovális formájuk legyen.
A kifliket kissé meghajlítva sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük es ismét hagyjuk amíg majdnem duplára kelnek.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra és gőzölős sütő hiányában egy edényben vizet teszünk a sütő aljába.
A kifliket lespricceljük hideg vízzel és tetszés szerint megszórhatjuk durva sóval, köménymaggal vagy akár más magokkal is. De simán is hagyhatjuk, ha úgy tetszik…:)
Kb. 30-35 perc alatt megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
Kiegészítés:
Későbbi tapasztalatok alapján sokkal jobb, lazább, könnyebb lesz a tészta, ha öregtésztát is teszünk bele.
Ebben az esetben 100g kovászolt kovászt és 100g kovászos öregtésztát használnék.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: