200g kovász
250-300g natúr joghurt
500g liszt
1 csapott ek. só
1 tojás
250g tepertő
só, bors
Tetejére:
1db tojás
Elkészítés:
250g natúr joghurtot langyosítsunk meg és alaposan keverjük ki a kovásszal.
Hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót és jól összedolgozzuk a tésztát, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ha túl kemény egy kis joghurttal, ha túl lágy egy kevés liszttel korrigáljuk. Majd vékonyan belisztezve pihentetjük amíg kb. a másfélszeresére kel.
Közben a tepertőt késes aprítóban vagy nagylukú húsdarálón nem túl finom krémmé pépesítjük. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.
A tésztát kb. 30x40cm-re kinyújtjuk.
A tepertőkrémet egyenletesen elkenjük rajta, úgy hogy a szélén 3cm-t üresen hagyunk. Majd gondolatban 3 részre osztjuk a tésztát.
Hajtogatás: először a szélesebb oldalánál alulról felhajtjuk,
majd a felső oldalát is ráhajtjuk és ismét elharmadoljuk a tésztát (csak jelölésként!!!)
Azután a bal oldalát ráhajtjuk,
majd a jobb oldalát pedig alá kell hajtani.
A tésztát letakarjuk és 30 percig pihentetjük, majd újra kinyújtjuk és hajtogatjuk még 3-szor 30 perces időközönként.
Majd kb. 2-2,5cm vastagra kinyújtjuk és késsel bekockázzuk a tetejét.
Én itt leegyszerűsítettem a kiszaggatást és simán késsel kockákra vágtam. Így nincsenek leeső darabok, amit újra kell gyúrni és szaggatni, ami már nem is lesz olyan szép, itt csak a szélső darabok nem olyan szépek… 🙂
(De tetszés szerint természetesen ugyanúgy szaggatható pogácsaszaggatóval is…)
A pogácsákat sütőpapíros tepsire pakoljuk, tetejüket óvatosan lekenjük egy kissé felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Receptötlet: Lajos Mari
Ők is elkészítették:
Gabriella Volford:
Tóth Ildikó:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: