Egy ideje megtaláltam, kikísérleteztem a nekünk legoptimálisabb, legfinomabb egyszerű fehér kenyeret, de hogy ne legyen mégse mindig ugyanaz, kisebb változtatásokkal variálom/kiegészítem a receptet. Ezért az lett nekem az alaprecept, mert annyira bevált.
Hozzávalók:
200g kovászolt kovász
2,5dl víz
450g kenyérliszt
20g burgonyapehely
50g lenmagpehely
20g olvasztott vaj
10g só
Tetejére:
kevés egész lenmag
Elkészítés:
A langyos vízzel jól kikeverjük a kimért kovászt, úgy hogy teljesen feloldódjon benne, aztán adjuk hozzá a lisztet, burgonyapelyhet, lenmagpelyhet, a vajat, és csak utoljára a sót.
Jól kidolgozzuk a tésztát, majd belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Egyszer átgyúrjuk a tésztát és ismét pihentetjük, amíg újra kb. a duplájára kel.
Majd megformázzuk, és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét ráillesztve újra kb. a duplájára kelesztjük, A sütőt ekkor kapcsoljuk csak be 220 fokra.
Majd megformázzuk, és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét ráillesztve újra kb. a duplájára kelesztjük, A sütőt ekkor kapcsoljuk csak be 220 fokra.
Ha már forró a sütő, a kenyér tetejét tetszés szerint bevágjuk, hideg vízzel jól lespricceljük, a jénai tetejét szintén, és a kenyeret megszórjuk még egy kevés lenmaggal, majd a jénai tetejét ismét rárakva kb. 50-55 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: