Betty hobbi konyhája

Kovászos töltött háromszögek és csigák

Ez ennek a finomságnak a kovászos változata.
Tulajdonképpen minden ugyanaz, csak az élesztő van lecserélve kovászra. 
Hozzávalók:
2dl langyos tej
400g liszt
1 evőkanál  só
50g olvasztott vaj
 
Töltelék:
kevés olaj
1 kisebb fej lilahagyma
50g bacon szalonna
100g szeletelt sonka
bors
1 kis doboz konzerv kukorica kb.300g
100g reszelt sajt
kb. 1dl tejföl
fokhagyma
 
Tetejére:
1db tojássárga
1 evőkanál tejföl
szezámmag
Elkészítés:
A kimért aktív kovászt alaposan elkeverjük a langyos tejben, úgy hogy teljesen feloldódjon, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és kissé lágyabb, sima tésztává dagasztjuk. Belisztezve, letakarva pihentetjük amíg a duplájára kel. Közben egyszer átgyúrjuk, átmozgatjuk a tésztát.
Elkészítjük a tölteléket:
Az apróra vágott szalonnát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, ezzel néhány percig még tovább pirítjuk, végül hozzákeverjük a kockára vágott sonkát, kevés borssal fűszerezzük és így együtt rövid ideig pirítjuk még.
A kukoricát egy szűrőbe öntjük és hagyjuk jól lecsöpögni.
Amikor kb. duplájára kelt a tészta, egy enyhén lisztezett felületen kb. fél cm vastag téglalap formára kinyújtjuk. Megkenjük fokhagymával kikevert tejföllel. Én simán csak tejföllel kentem meg és finoman meghintettem fokhagyma-granulátummal, mert mi nem rajongunk az intenzív fokhagyma-ízért, de aki szereti nyugodtan pakolja meg…
Majd erre szétterítjük a kihűlt tölteléket, arra a lecsöpögtetett kukoricát, végül a reszelt sajtot.
Föltekerjük, mint a piskótatekercset és háromszögeket vágunk belőle (egyet jobbra-egyet balra) és/vagy kb.2cm vastag szeleteket, akkor csiga lesz belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk, megkenjük a tejföllel kikevert tojássárgával és szezámmaggal megszórjuk a tetejét. Végül 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
 
TIPP: Célszerű néhány csigát is készíteni, mert a háromszögek vágásánál kipotyog egy kis töltelék, amit azokba visszanyomkodni már nemigen lehet, viszont azt a lefektetett csigákra nyugodtan rá lehet pakolni.
 
Kiegészítés:
Későbbi tapasztalatok alapján sokkal jobb, lazább, könnyebb lesz a tészta, ha öregtésztát is teszünk bele.
Ebben az esetben 100g kovászolt kovászt és 100g kovászos öregtésztát használok már mindig, ha ilyent sütök.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!