Ez a finomság ennek a csodás Croissantnak a kovászos variációja.
Hozzávalók(16db-hoz):
250g kovászolt kovász
140g joghurt
kb. 1dl tej
5 evőkanál cukor
2db tojás
700g liszt
1 kiskanál só
“Töltelék”:
250g vaj
Tetejére:
1db tojás
Elkészítés:
A kimért kovászt a langyos tejjel és joghurttal alaposan kikeverjük, hogy teljesen feloldódjon benne, majd hozzáadjuk a többi anyagot és jól összedolgozzuk, majd letakarva hűtőbe rakjuk kb. 2-3 órára.
Amíg ez hűl, a vajat a fagyasztóba rakjuk, így sokkal könnyebb lesz majd reszelni.
A tésztát a hűtőből kivéve 8 egyforma nagyságú darabba vágjuk, majd ezeket gömbölyű kis cipókra formázzuk és kb. 30-60 percet pihentetjük.
Ezután minden kis cipót kb. egyforma nagyságú vékony kör alakúra kinyújtjuk.
A hideg vajat nagyobb lukú sajtreszelőn lereszeljük és 7 kupacba osztjuk.
Az első kinyújtott lapon elosztunk 1 kupacot, ráteszünk egy másik lapot, arra újra vajat, majd tésztát és így tovább, amíg elfogynak az anyagok.
Az utolsó 8-ik lapra már nem kell vaj, ez a teteje.
Ezután ezt a rétegezett tésztát kinyújtjuk kb. 0,5-1 cm vastagra. Figyeljünk, ha túl vékony, akkor elkezd szakadni!
Egy pizzavágóval 16 szeletre/cikkre vágjuk.
A körcikkek külső széleit középen kb. 1,5-2cm-re bevágjuk és a vágásokat kissé széthúzva befelé föltekerjük a tésztát.
Majd egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a croissantokat és letakarva minimum 1 órát hagyjuk még pihenni, ill. amíg szemmel láthatóan is szépen megkelnek.
Majd 1 felvert tojással lekenjük és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
TIPP: Készíthetjük előre másnapra is, úgy hogy elkészítjük a tésztát, pihentetjük, megformázzuk, sütőpapíros tepsire fektetjük, letakarjuk folpackkal és hűtőbe rakjuk. Másnap sütés előtt lekenjük egy felvert tojással, majd a hideg sütőben kezdjük sütni.
Ebben az esetben 150g kovászt és 1,5dl tejet tegyünk a fent megadott mennyiségek helyett!!! A többi marad minden ugyanaz!
Ugyanis a hűtőben is kel a tészta, csak lassabban.
Ízlés szerint rakhatunk bele feltekerés előtt tölteléket is akár édeset, mint kakaót, lekvárt, nutellát vagy akár sósat is, mint sonkát, sajtot, bacon szalonnát…stb. aminek a tetejét megszórhatjuk még reszelt sajttal, szezám- vagy akármilyen más magokkal is. Számtalan módon lehet variálni…
Kiegészítés:
Későbbi tapasztalatok alapján sokkal jobb, lazább, könnyebb lesz a tészta, ha öregtésztát is teszünk bele.
Ebben az esetben 100g kovászolt kovászt és 200g kovászos öregtésztát használok már mindig, ha ilyent sütök.
Ők is elkészítették:
Nagy Éva:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: