Előtészta:
100g kovász ***Kiegészítés: későbbi tapasztalat alapján elég 50g is, ill. 1 evőkanálnyi is***
200g kenyérliszt
2dl víz
Kenyértészta:
egész előtészta
kb. 3dl víz
500g kenyérliszt
20g burgonyapehely (elhagyható)
10g só
Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 2dl vízzel, majd a 200g lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.
A kenyértészta összeállításához a dagasztótálba öntjük az egész előtésztát. Ez nekem 490g lett.
Hozzákeverjük a vizet, lisztet, és a burgonyapelyhet. Lazán összekeverjük (pl. fakanállal), és 30 percet állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót is, majd alaposan összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, ráöntjük az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg felveszi azt is a tészta. Közepesen lágy, inkább lágyabb felé hajló állagú lesz a tészta. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
Nálam ez 1,5 óra volt:
Akkor finoman átgyúrjuk, de tényleg csak óvatosan, inkább csak úgy, mintha gömbölyítenénk csak a tésztát, úgy, hogy a széleket finoman lefelé hajtjuk körbe-körbe.
Ismét lisztezve letakarva pihentetjük amíg kb. a másfélszeresére kel.
Nálam ez 45 perc volt:
Azután óvatosan kilapítgatjuk a tésztát, gondolatban 3 részre osztjuk, egyik oldalt a gondolatbeli jelölésig hajtjuk, aztán a másik oldalát arra rá. Így egy keskenyebb téglalapot kapunk, azt ugyanúgy 3 felé képzeljük, a felső részt lehajtjuk a gondolatbeli jelölésig, az alsót pedig arra rá vagy akár alá is lehet… (Nehezebb leírni, mint megcsinálni…)
TIPP: A tésztának lágynak, de még éppen nem ragadósnak kell lennie.
Lisztezett kézzel könnyebb hajtogatni és később formázni is. Ne a tésztát lisztezzük, a kezünk legyünk picit lisztes!
Ismét hagyjuk letakarva kb. 30 percet pihenni, majd megformázzuk és kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük. Letakarva újra pihentetjük, majd tetszés szerint bevágjuk, alaposan lespricceljük hideg vízzel, tetejét megszórhatjuk ízlés szerint magokkal, én most a papírra is szórtam magot, és arra tettem a kenyeret, így körben vannak rajta magok. A sütőedény tetejét is alaposan bespricceljük a vízzel, majd betoljuk a kenyeret 220 fokra előmelegített sütőbe és 55-60 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.
A magokat természetesen tetszés szerint variálhatjuk, vagy akár teljesen el is hagyhatjuk.
~ ~ ~
Kiegészítés: Már egy ideje nem a tésztába dagasztom az olajat/zsiradékot, hanem olajos tálban kelesztem a tésztát és 2-4 alkalommal hajtogatom kb. 30-40 percenként.
~ ~ ~
Ugyanez a kenyér máskor néha kicsit más külsővel:
Sütőkövön sütve:
Vaslábosban:
Ők is elkészítették:
Kiss Franciska
Szántainé Benedek Brigitta:
Patzelt Piricsi Krisztina:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: