Már elég sok próbálkozáson vagyok túl, a jó almás pite keresése közben, de azt hiszem ez az egyik legjobban sikerült variációm.
A tészta tulajdonképpen egy omlós tészta, hasonlít a kekszek tésztájához.
Így ezzel a töltelékkel tökéletes összhangban van és nagyon ízletes. Nem folyós és nem nagy darabos a töltelék.
Hozzávalók:
Tésztához:
500g liszt
1 csomag sütőpor
100g cukor
2 csomag vaníliás cukor
200g vaj
1db tojás
csipet só
kb. 1/2-1dl tej
Töltelékhez:
kb. 1kg alma
500g almapüré
50g keményítő
kb. 1 evőkanál fahéj
cukor ízlés szerint
Tetejére:
1db tojás
Elkészítés:
A tésztához a vajat elmorzsoljuk a többi hozzávalóval és jól összedolgozzuk, amíg teljesen sima tésztává áll össze. Alufóliába csomagolva hűtőbe tesszük 1-1,5 órára.
Közben elkészítjük a tölteléket: Az almát meghámozzuk, lereszeljük és ízlés szerint cukrozzuk, fahéjazzuk. Az almapürét elkeverjük a keményítővel, és lassú tűzőn megmelegítjük, hozzákeverjük a reszelt almát, egyet forralunk rajta és levesszük a tűzről. Majd időnként megkeverve hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a tölteléket: Az almát meghámozzuk, lereszeljük és ízlés szerint cukrozzuk, fahéjazzuk. Az almapürét elkeverjük a keményítővel, és lassú tűzőn megmelegítjük, hozzákeverjük a reszelt almát, egyet forralunk rajta és levesszük a tűzről. Majd időnként megkeverve hagyjuk kihűlni.
A jól lehűlt tésztát elfelezzük, és mindkettőt lisztezett lapon tepsi nagyságúra, formájúra kinyújtjuk. Az egyik tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Elosztjuk rajta a tölteléket, majd a másik tésztalappal befedjük.
Variálhatjuk is, pl. hogy a második tésztalapot felcsíkozzuk és úgy rakosgatjuk az almás töltelékre, akkor rácsos almást kapunk.
A tészta tetejét megkenjük egy kissé felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Tetejét még forrón megszórjuk porcukorral.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: