Hozzávalók:
100g aktív kovász
200g kovászos öregtészta
1,5dl víz
1dl aludt tej
400g kenyérliszt
20g burgonyapehely
10g só
20g olvasztott vaj
Elkészítés:
A kovászt kikeverjük a langyos vízzel, langyos aludttejjel, majd hozzákeverjük az öregtésztát, aztán hozzáadjuk a lisztet és a burgonyapelyhet. Lazán összekeverjük és 30 percig állni hagyjuk.
Azután hozzáadjuk a sót, és alaposan kidagasztjuk a tésztát.
Végül hozzáöntjük az olvasztott vajat és addig dagasztjuk tovább, amíg felveszi a tészta azt is.
Utána belisztezve, letakarva pihentetjük amíg a duplájára kel.
Majd óvatosan kilapítgatjuk és meghajtogatjuk. Ezt összesen 3-szor 30 percenként.
Azután 8 egyforma részre vágjuk a tésztát, mindegyiket gombóccá formázzuk, és sütőpapírra rakjuk őket.
Letakarjuk és ismét pihentetjük amíg kb. másfélszeresére nőnek.
Majd bekapcsoljuk a sütőt 230 fokra, egy edénybe vizet teszünk a sütő aljába, és betoljuk a tepsit is melegedni, amin sütni fogunk.
A zsemléket tetszés szerint bevágjuk (nem muszáj!), jól lespricceljük vízzel, és ízlés szerint megszórhatjuk magokkal is.
A forró sütőlapot óvatosan kivesszük a sütőből, rácsúsztatjuk a zsemléket a sütőpapírral együtt és betoljuk a forró sütőbe. 230 fokon 20 percig sütjük, aztán kivesszük a vizes edényt és további 10 perc alatt készre sütjük.
Majd a sütőből kivéve, lespricceljük egy kis hideg vízzel.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Ők is elkészítették:
Makka Mikka:
Jázmin Polányi:
Horváthné Dobi Mariann:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: