Betty hobbi konyhája

Kovászos burgonyás fehér tönkölykenyér

Ennek a kenyérnek az elkészítési módja teljesen megegyezik fehér kenyérnek az elkészítésével. Egyszerűen azért, mert az annyira jól bevált és mindig sikerülnek aszerint a kenyereim, akármilyen liszttel is variálom.
 
Hozzávalók:
Előtészta:
150g kovász
2dl víz
100g főtt, áttört burgonya
200g fehér tönkölyliszt
 
Kenyértészta:
egész előtészta
1dl víz
400g fehér tönkölyliszt
10g só
kb. 2 ek. olaj
Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 150g-ot, kikeverjük 2dl vízzel, hozzáadjuk a főtt, áttört, kihűlt burgonyát, majd a 200g lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.
 
Majd hozzákeverjük a vizet és a lisztet. Lazán összekeverjük, és 30 percet állni hagyjuk.
Azután adjuk csak hozzá a sót, és alaposan összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, ráöntjük az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg felveszi azt is a tészta. Közepesen lágy, inkább lágyabb felé hajló állagú lesz a tészta. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
Akkor finoman átgyúrjuk, de tényleg csak óvatosan, inkább csak úgy, mintha gömbölyítenénk csak a tésztát, úgy, hogy a széleket finoman lefelé hajtjuk körbe-körbe.
Ismét lisztezve letakarva pihentetjük amíg kb. a másfélszeresére kel.
Utána meghajtogatjuk és újabb 30 percet állni hagyjuk.
Majd megformázzuk, és kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük. Ismét hagyjuk kelni, majd tetszés szerint bevágjuk. 
A sütőedény tetejét alaposan lespricceljük vízzel, majd rárakva betoljuk a 230 fokra előmelegített sütőbe és 55-60 perc alatt megsütjük.
Ha kész, lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.
 
Ők is elkészítették:
Csilla Marton:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!