Hozzávalók (kb.1,1kg kenyérhez):
Előtészta:
100g kovász
2dl víz
150g fött, áttört burgonya
200g kenyérliszt
Kenyértészta:
egész előtészta
1dl víz
450g kenyérliszt
10g só
kb. 2 ek. olaj
Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 2dl vízzel, hozzáadjuk a főtt, áttört, kihűlt burgonyát, majd a 200g lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.
Majd hozzákeverjük a vizet és a lisztet. Lazán összekeverjük, és 30 percet állni hagyjuk.
Azután adjuk csak hozzá a sót, és alaposan összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, ráöntjük az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg felveszi azt is a tészta. Közepesen lágy állagú lesz a tészta. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
Akkor finoman átgyúrjuk, de tényleg csak óvatosan, inkább csak úgy, mintha gömbölyítenénk csak a tésztát, úgy, hogy a széleket finoman lefelé hajtjuk körbe-körbe, vagy lentről felfelé.
Ismét lisztezve letakarva pihentetjük amíg kb. a másfélszeresére kel.
Utána meghajtogatjuk és újabb 30 percet állni hagyjuk.
Majd megformázzuk, és kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük. Ismét hagyjuk kelni, majd tetszés szerint bevágjuk.
A sütőedény tetejét alaposan lespricceljük vízzel, majd rárakva betoljuk a 230 fokra előmelegített sütőbe és 55-60 perc alatt megsütjük.
Ha kész, lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.
Ugyanez máskor:
Ők is elkészítették:
Keczkó Jánosné
Molnár Márti:
Medwe Gyurus:
Nagyné Papp Éva:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: