Ez a kenyér teljesen a véletlen szüleménye, de annyira finomra sikerült, hogy megérdemel egy külön posztot.
Hozzávalók (kb.1,2kg-os kenyérhez):
100g kovász
350g kovászos öregtészta
3dl langyos víz
500g kenyérliszt
50g burgonyaliszt
12g só
2ek olaj
Elkészítés:
A hűtőből kivett kimért kovászt kikeverjük a langyos vízzel, és az öregtésztával(szintén a hűtőből), aztán hozzáadjuk a liszteket és ezeket lazán összeforgatjuk és fél órát állni hagyjuk.
Aztán mehet bele a só és elkezdjük a dagasztást. Amikor már elég szép a tészta, öntjük csak bele az olajat, és addig dagasztjuk, amíg teljesen szép sima lesz. Ez közepesen kemény tészta lesz és letakarva kelesztjük, amíg duplájára nő. (nálam ez itt most 4 óra volt)
Akkor meghajtogatjuk, fél óra múlva még 1x, újra fél óra pihi, aztán a jöhet a formázás.
Majd kelesztőtálban (fejjel lefelé) megint pihentetjük, amíg szakadozni kezd az illesztéseknél, majd tetszés szerint bevágjuk…
Tetszés szerint megsüthetjük sütőedényben vagy simán csak sütőlapon is.
Ha edényben sütjük, alaposan spricceljük be az edény tetejét is.
Ha sütőlapon, akkor tegyünk a sütő aljába egy edénybe vizet, hogy gőzben tudjon sülni.
230 fokra előmelegített sütőben kezdjük 20 percig, aztán 200 fokra visszakapcsolva további kb. 40-45 perc alatt süssük készre.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.
Ők is elkészítették:
Rita Bálint:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: