100g kovászolt kovász
100g kovászos öregtészta
2,5dl víz
150g főtt, áttört lehűlt burgonya
500g kenyérliszt
12g só
20g olvasztott vaj
Elkészítés:
A kimért kovászt kikeverjük a langyos vízzel és az öregtésztával, aztán hozzáadjuk a főtt, áttört lehűlt krumplit, és a lisztet. Lazán összeforgatjuk és fél órát állni hagyjuk.
Aztán mehet bele a só és elkezdjük a dagasztást. Amikor már szépen összeállt a tészta, öntjük csak bele az olvasztott vajat, és addig dagasztjuk, amíg teljesen szép sima, puha, rugalmas, kissé lágyabb, de nem ragacsos tészta lesz.
Vékonyan belisztezve, letakarva kelesztjük, amíg duplájára nő.
Aztán mehet bele a só és elkezdjük a dagasztást. Amikor már szépen összeállt a tészta, öntjük csak bele az olvasztott vajat, és addig dagasztjuk, amíg teljesen szép sima, puha, rugalmas, kissé lágyabb, de nem ragacsos tészta lesz.
Vékonyan belisztezve, letakarva kelesztjük, amíg duplájára nő.
Akkor meghajtogatjuk, és újra hagyjuk pihenni, amíg kb. a másfélszeresére nő.
Azután a jöhet a formázás tetszés szerint cipóra vagy veknire.
Majd lisztezett kelesztőtálban (fejjel lefelé) megint pihentetjük, amíg szakadozni kezd az illesztéseknél.
Sütőpapírra borítjuk és tetszés szerint bevágjuk.
Tetszés szerint megsüthetjük sütőedényben vagy simán csak sütőlapon is.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Hajrá, sok sikert!
Kipróbálom!