Előtészta:
100g kovász
2dl víz
100g világos rozsliszt
100g kenyérliszt
Kenyértészta:
egész előtészta
1,5dl víz
300g kenyérliszt
20g burgonyapehely
12g só
Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 2dl vízzel, hozzáadjuk a liszteket és belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.
Majd hozzákeverjük a vizet, a lisztet, és a burgonyapelyhet. Lazán összekeverjük, és 30 percet állni hagyjuk.
Azután adjuk csak hozzá a sót, és alaposan összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, ráöntjük az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg felveszi azt is a tészta. Akkor adjuk csak hozzá a napraforgómagot és néhány mozdulattal beledolgozzuk. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
Utána meghajtogatjuk és állni hagyjuk amíg kb. a másfélszeresére nő.
Majd megformázzuk, és kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük. Ismét hagyjuk kelni, majd tetszés szerint bevágjuk.
Tetszés szerint megsüthetjük sütőedényben vagy simán csak sütőlapon is.
Ha sütőedényben sütjük, alaposan spricceljük be az edény tetejét is vízzel.
Ha sütőlapon, akkor tegyünk a sütő aljába egy edénybe vizet, hogy gőzben tudjon sülni.
A kenyeret is jól lespricceljük vízzel.
220 fokra előmelegített sütőben kb. 50-55 perc alatt készre sütjük.
Ha kész, lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Nyugodtan el lehet hagyni, ha éppen nincs. Ez kicsit puhítja a tésztát. De lehet helyettesíteni egy kisebb rendes főtt krumplival is, viszont akkor valamivel kevesebb vizet/folyadékot kell a tésztába tenni, mert a krumpli lágyít…
Üdv. Betty
Kedves Betty!
A burgonyapehely mi célt szolgál a kenyérbe? Fontos bele vagy ki lehet hagyni, esetleg helyettesíteni?
Köszönettel, Edit