Hozzávalók (kb. 1kg kenyérhez):
200g aktív kovász
100g kovászos öregtészta
3dl langyos víz
500g fehér tönkölyliszt
20g burgonyapehely
20g burgonyapehely
kb.15g só
kb. 2 ek. olaj
Elkészítés:
A kovászt simára elkeverjük a langyos vízzel, majd hozzákeverjük a kovászos öregtésztát, a tönkölylisztet és a burgonyalisztet v. pelyhet. Lazán összekeverve 30 percig állni hagyjuk.
Aztán hozzáadjuk a sót és jól kidagasztjuk. Majd hozzáöntjük az olajat és sima, rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
Letakarva duplájára kelesztjük.
Akkor finoman átgyúrjuk, de tényleg csak óvatosan, inkább csak úgy, mintha gömbölyítenénk csak a tésztát, úgy, hogy a széleket finoman lefelé hajtjuk körbe-körbe, vagy lentről felfelé.
Ismét lisztezve letakarva pihentetjük amíg kb. a másfélszeresére kel.
Utána meghajtogatjuk és újabb 30 percet állni hagyjuk.
Majd megformázzuk, és kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük és ismét hagyjuk kelni.
Tetszés szerint bevágjuk a kenyér tetejét és ízlés szerint megszórhatjuk magokkal is.
Tetszés szerint megsüthetjük sütőedényben vagy simán csak sütőlapon is.
Ha edényben sütjük, alaposan spricceljük be az edény tetejét is.
Ha sütőlapon, akkor tegyünk a sütő aljába egy edénybe vizet, hogy gőzben tudjon sülni.
230 fokra előmelegített sütőben kb. 50-55 perc alatt süssük készre.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.
Ebből a kovászból:
Ők is elkészítették:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: