Betty hobbi konyhája

Kovászos öregtésztás tepertős pogácsa

Hozzávalók:
100g kovász
200g tejföl
1dl tej
1db tojás
600g liszt
10-20g só (ízlés szerint)
100g zsír
 
500g tepertő
bors
 
Tetejére:
1db tojás
Elkészítés:
Az öregtésztát és a kovászt elkeverjük a meglangyosított tejjel elkevert tejföllel.
Hozzáadjuk a tojást, lisztet, sót és a puha zsírt.
Összedagasztjuk a tésztát. Közepesen kemény állagot kell, hogy kapjunk.
 
Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
 
Amíg kel, a tepertőt ledaráljuk vagy akár a késes aprítóval lekicsinyítjük és 3 egyforma részre osztjuk.
 
Majd a tésztát enyhén lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
Megkenjük a tepertő 1/3 részével, meghintjük őrölt borssal és hajtogatjuk:
Gondolatban 3 részre osztjuk a tésztát. Egyik oldalát behajtjuk a gondolatbeli jelölésig, rá a másikat, így egy vékonyabb csíkot kapunk, ezt is megkenjük egy kis tepertővel, majd a felső részt középig lehajtjuk, aztán az alsót középig föl és összehajtjuk.
Letakarva 30 percet pihentetjük. 
Ezt megismételjük még 2-szer 30 percenként.
 
Az utolsó hajtogatás után szintén kb. 30 percet pihentetjük még a tésztát, aztán jó ujjnyi vastagra kinyújtjuk, 
 
tetejét bekockázzuk és tetszés szerint kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval vagy egyszerűen kockákra is felvághatjuk.
 
Lazán letakarva pihentetjük még kb. 1 órát.
Közben a sütőt bekapcsoljuk 200 fokra. Egy edényben vizet teszünk az aljába, hogy gőzös térben tudjon majd sülni a pogácsánk.
20 percig így sütjük, aztán kivesszük a vizes edényt és további kb. 5-10 perc alatt készre sütjük.
 
Receptötlet: Limara élesztős pogija alapul véve 
 
Ugyanez máskor:
 
 
Ők is elkészítették:
Semega Gábor:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!