Hozzávalók:
200g kovászos öregtészta
100g kovász
200g tejföl
1dl tej
1db tojás
600g liszt
10-20g só (ízlés szerint)
100g zsír
500g tepertő
bors
Tetejére:
1db tojás
Az öregtésztát és a kovászt elkeverjük a meglangyosított tejjel elkevert tejföllel.
Hozzáadjuk a tojást, lisztet, sót és a puha zsírt.
Összedagasztjuk a tésztát. Közepesen kemény állagot kell, hogy kapjunk.
Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Amíg kel, a tepertőt ledaráljuk vagy akár a késes aprítóval lekicsinyítjük és 3 egyforma részre osztjuk.
Majd a tésztát enyhén lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
Megkenjük a tepertő 1/3 részével, meghintjük őrölt borssal és hajtogatjuk:
Gondolatban 3 részre osztjuk a tésztát. Egyik oldalát behajtjuk a gondolatbeli jelölésig, rá a másikat, így egy vékonyabb csíkot kapunk, ezt is megkenjük egy kis tepertővel, majd a felső részt középig lehajtjuk, aztán az alsót középig föl és összehajtjuk.
Letakarva 30 percet pihentetjük.
Ezt megismételjük még 2-szer 30 percenként.
Az utolsó hajtogatás után szintén kb. 30 percet pihentetjük még a tésztát, aztán jó ujjnyi vastagra kinyújtjuk,
tetejét bekockázzuk és tetszés szerint kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval vagy egyszerűen kockákra is felvághatjuk.
Lazán letakarva pihentetjük még kb. 1 órát.
Közben a sütőt bekapcsoljuk 200 fokra. Egy edényben vizet teszünk az aljába, hogy gőzös térben tudjon majd sülni a pogácsánk.
20 percig így sütjük, aztán kivesszük a vizes edényt és további kb. 5-10 perc alatt készre sütjük.
Receptötlet: Limara élesztős pogija alapul véve
Ugyanez máskor:
Ők is elkészítették:
Semega Gábor:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: