Hozzávalók:
Előtészta:
100g kovász
2dl tej
200g rétesliszt
Tésztához:
egész előtészta
2db tojás
100g puha vaj
400g finomliszt
kb. 15g só
Megkenéshez:
150g zsír
100g finomliszt
Tetejére:
1db tojás
reszelt sajt
ízlés szerint magok
Elkészítés:
A kimért kovászt kikeverjük a langyos tejjel és a liszttel, és folpackkal letakarva 10-12 órát pihenni hagyjuk.
Majd belekeverjük a tojást, a vajat, a lisztet és végül a sót. Jól kidagasztjuk a tésztát,
és vékonyan belisztezve pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Közben kikeverjük a zsírt a liszttel.
Enyhén lisztezett felületen kb. ujjnyi vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és megkenjük a zsír felével,
majd feltekerjük, mint a piskótatekercset, és folpackba csomagolva hütőbe tesszük 1 órára.
Akkor újra kinyújtjuk és megkenjük a maradék zsíros liszttel, feltekerjük és 30 percre ismét hütőbe rakjuk.
Megint kinyújtjuk és tetszés szerinti nagyságú/formájú darabokra felvágjuk, sütőpapíros tepsibe pakoljuk,
és a tetejüket megkenjük egy kissé felvert tojással és ízlés szerint szórhatunk rá magokat és /vagy reszelt sajtot.
Majd lekenjük a tetejüket egy kissé felvert tojással és 200 fokra előmelegített gőzös sütőben (1 edénybe vizet teszünk a sütő aljába) sütjük kb.20 percet, majd a vízet kivéve, a hőfokot 180-ra visszaállítva további 5-10 perc alatt készre sütjük.
Receptötlet: Gyula bácsi
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Úgy én még nem próbáltam, de sztem működik. Hajrá!
Szia Betti! Érdeklődnék, hogy a zsír helyett vajjal is megcsinálhatom a kencét? A lányom vegetáriánus és nem süthetek semmi olyat amibe zsír van. Amúgy nagyon szeretjük a kovászos dolgokat, és ez a recept nekem nagyon szimpatikus. Szívesen elkészíteném. Köszi