100g kovász
3,5dl langyos víz
100g zabpehely
350g liszt
20g burgonyapehely
kb.10-15g só (ízlés szerint)
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A hűtőben pihenő kovászból kimérünk 100g-ot és hozzáöntjük a langyos vízet:
Alaposan elkeverjük, úgy hogy a kovász feloldódjon benne:
Hozzáadjuk a zabpelyhet,
majd a lisztet,
és a burgonyapelyhet:
végül a sót és az olajat is, és egy kanállal vagy fakanállal összekeverjük, NEM dagasztjuk!
Folpackkal letakarva pihentetjük 12-14 órát.
Majd vízbe mártott kézzel (vagy akár 2 kanál segítségével) tetszés szerinti nagyságú gombócokat formázunk és sütőpapíros tepsibe ültetjük és letakarva pihentetjük még, amíg növekedni kezdenek:
Lespricceljük vízzel és ízlés szerint szórhatunk rá magokat is:
220 fokra előmelegített gőzös sütőbe (sütő aljába 1 edénybe víz) toljuk:
Így sütjük 20 percet, majd a vizet kivéve, a hőfokot 200 fokra csökkentve tovább sütjük kb. 5-10 percig a kívánt szín eléréséig.
Végül lespricceljük egy kevés hideg vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.
Receptötlet: Kocsis Hajnalka – www.mokuslekvar.hu élesztős receptje alapul véve
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Koszonom, bocsi, szerintem meg egyszer elkuldtem a kerdest. 🙂
Simán konyhapulton lehet hagyni letakarva. Fehér tönköllyel ugyanúgy működik, tk-val nem próbáltam 🙂 Kellemes sütögetést! 🙂
Üdv. Betty
Kedves Betti! Hol hagyjam pihenni 12-14 oran at a tesztat? Konyhapulton, vagy a hutoben? Tonkolyliszttel szeretnem elkesziteni, ezzel van tapasztalatod? Valaszod elore is koszonom! Zsuzsi
Szia Kati! Köszi! 🙂 Igen, azért álljon össze, ahogy a képen is látszik. A lényeg, hogy nem dagasztjuk össze! Üdv. Betty
Nagyon-nagyon guszták! 🙂 Mennyire kavargatjuk össze? Azért összeálljon, ugye? Kati