- 100g kovász
- 200g kovászos öregtészta
- kb. 3dl langyos víz
- 500g félfogós búzaliszt vagy kenyérliszt
- 20g burgonyapehely
- kb.15g só
- 20g olvasztott vaj
Elkészítés:
A hűtőből kivett öregtésztát és kovászt alaposan elkeverjük a langyos vízben.
Hozzáadjuk a lisztet és a burgonyapelyhet, lazán összekeverjük és 30 percig állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót és elkezdjük dagasztani.
Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát, amíg szép sima, rugalmas lesz. Közepesen kemény tésztát kell hogy kapjunk.
Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük amíg a duplájára kel.
Hozzáadjuk a lisztet és a burgonyapelyhet, lazán összekeverjük és 30 percig állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót és elkezdjük dagasztani.
Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát, amíg szép sima, rugalmas lesz. Közepesen kemény tésztát kell hogy kapjunk.
Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük amíg a duplájára kel.
Akkor óvatosan kilapítgatjuk és meghajtogatjuk.
Ismét letakarva pihentetjük, amíg szemmel láthatóan növekedni kezd.
Akkor újból áthajtogatjuk és megint pihentetjük.
Majd megformázzuk és kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük és ismét hagyjuk kelni.
Majd bevágjuk a kenyér tetejét. Ízlés szerint megszórhatjuk magokkal is…
Tetszés szerint megsüthetjük sütőedényben vagy simán csak sütőlapon/tepsin is.
Ha edényben sütjük, alaposan spricceljük be az edény tetejét is, és a kenyeret is.
Ha sütőlapon, akkor tegyünk a sütő aljába egy edényben vizet, hogy gőzben tudjon sülni.
Majd betoljuk a kenyeret 230 fokra előmelegített sütőbe, 20 perc után visszavesszük a hőfokot 210-re és további kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Köszönöm
Gyönyörüek
Csodálatosan néz ki, nagyon gusztusos, látványos:) Gratulálok. Én is kipróbálom. 🙂