Betty hobbi konyhája

Egyszerű kovászos öregtésztás fehér kenyér

 

Hozzávalók:

  • 100g kovász
  • 200g kovászos öregtészta
  • kb. 3dl langyos víz
  • 500g félfogós búzaliszt vagy kenyérliszt
  • 20g burgonyapehely
  • kb.15g só
  • 20g olvasztott vaj
Elkészítés:
A hűtőből kivett öregtésztát és kovászt alaposan elkeverjük a langyos vízben.
Hozzáadjuk a lisztet és a burgonyapelyhet, lazán összekeverjük és 30 percig állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót és elkezdjük dagasztani.
Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát, amíg szép sima, rugalmas lesz. Közepesen kemény tésztát kell hogy kapjunk.
Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük amíg a duplájára kel.

Akkor óvatosan kilapítgatjuk és meghajtogatjuk.
Ismét letakarva pihentetjük, amíg szemmel láthatóan növekedni kezd.
Akkor újból áthajtogatjuk és megint pihentetjük.

Majd megformázzuk és kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük és ismét hagyjuk kelni.
Majd bevágjuk a kenyér tetejét. Ízlés szerint megszórhatjuk magokkal is…
Tetszés szerint megsüthetjük sütőedényben vagy simán csak sütőlapon/tepsin is.
Ha edényben sütjük, alaposan spricceljük be az edény tetejét is, és a kenyeret is.
Ha sütőlapon, akkor tegyünk a sütő aljába egy edényben vizet, hogy gőzben tudjon sülni.
Majd betoljuk a kenyeret 230 fokra előmelegített sütőbe, 20 perc után visszavesszük a hőfokot 210-re és további kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.

 
Tipp: A vaj elhagyható, abban az esetben vékonyan kiolajozott tálban kelesszük és hajtogassuk meg a tésztát.
 
Ugyanez máskor:
101_2729_2
101_2917_2
 
Ők is elkészítették:

Bálint Rita:

rita-balint-kovis-oreges-feher

Révayné Mede Klára:Révayné Mede Klára - Kovis öreges fehér kenyér

Szocs Izabella:

Bielisz Erzsébet:

Volford Gabriella:

Czéhmester Zsoltné:

Dobos Márta:

Sárkány Kati:

Hajasné Ábrahám Szilvia:

Tuncsik Mariann:

"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zsuzsa Berki says:

    Csodálatosan néz ki, nagyon gusztusos, látványos:) Gratulálok. Én is kipróbálom. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!