Betty hobbi konyhája

Kovászos kakaós csiga éjszakai hűtős kelesztéssel

Ezt a csodás finomságot Heni hozta a FB-on a kenyeres csoportba, és olyan guszta volt, hogy muszáj volt kipróbálnom…. 🙂 Érdemes volt, nagyon finom! Köszi Heni!!!
Editnek pedig köszi a tippet, a végén a tejes locsolásról!!!  
 
Hozzávalók:
Tésztához:
100g kovász (lehet hűtőben pihenő is vagy akár kovászolt kovász is) 
3dl langyos tej
50g cukor
1db tojás
100g olvasztott vaj
600g finomliszt
csipet só
 
Töltelék:
50g olvasztott vaj
kakaópor
cukor
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint 1 kiskanál fahéj
 
Tetejére:
kb. 1dl tej
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A kimért kovászt és az öregtésztát alaposan elkeverjük a langyos tejben.
Hozzákeverjük a cukrot, majd a tojást, végül az olvasztott, de NEM forró vajat.
Aztán adjuk hozzá a lisztet és a sót. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Lágy, puha, rugalmas, de nem ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg a duplájára kel.
Majd még 2-szer meghajtogatjuk kb. 40 perces időközökkel.
 
Enyhén lisztezett felületen kb.0,5cm vékonyra kinyújtjuk a tésztát.
 
Rákenjük az olvasztott vajat, meghintjük az átszitált kakaóporral, cukrokkal(nálam itt most barna cukor és sima vaníliás cukor van rajta, azért ez a színárnyalat), és aki szereti egy kiskanál fahéjat is rászórhat (én szoktam, mert nagyon kellemes ízt ad a kakaónak).
 
A szélesebb oldalánál feltekerjük,
 
kb. 1,5-2cm széles szeletekre felvágjuk.
 
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, egymástól kicsit távolabb, mert megnőnek majd.
 

Zacskót ráhúzva hűtőbe tesszük éjszakára.

Reggel amikor kivettem, nem sokat változott, szinte alig kelt valamit:
 
Ezért kb.30-40 fokra melegített sütőbe tettem kb. 1 óra hosszat, addigra szépen megkeltek:
 
Majd 200 fokra előmelegített gőzös sütőbe megsütjük kb. 20-25 perc alatt.
 
A sütőből kivéve ráöntjük a vaníliás cukorral elkevert felforrósított tejet, 
 
majd néhány perc múlva megszórjuk porcukorral és hagyjuk kihűlni… ha kibírjuk… 

Receptötlet: Apróséf

Ugyanez máskor:

"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!