Hozzávalók:
Előtészta:
100g kovász
2dl langyos tej
200g liszt
Pitetészta:
egész előtészta
2dl langyos tej
2db tojás
50g puha vaj (nem olvasztott!)
50g cukor (nem lesz túl édes így, ízlés szerint lehet többet is tenni)
200g liszt
csipet só
Tetejére:
ízlés szerint gyümölcs, én most szeletelt almát tettem rá
Kakaós morzsa:
100g vaj
100g liszt
50g cukrozott kakaó
Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük a 2dl langyos tejjel és a lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk kb. 8 órát.
A puha vajat kikeverjük a tojássárgával és a cukorral.
A tojásfehérjét kemény habbá felverjük.
Majd hozzáadjuk az előtésztához a vajas keveréket, és a tejet. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és simára keverjük a tésztát.
Végül lassanként beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát,
elsimítjuk,
és ízlés szerinti gyümölccsel megpakoljuk.
A kakaós morzsához a hozzávalókat kézzel összemorzsoljuk és a gyümölcs tetejére morzsoljuk.
Az egészet tepsivel együtt egy nylon zacskóba húzzuk és éjjelre hűtőbe tesszük.
Másnap kivesszük és langyos sütőben kb. 50 fokon, kb. fél órát hagyjuk magához térni.
Majd kivesszük a süteményt, a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra légkeverésen és egy edényt rakunk az aljába a víznek, hogy gőzős sütőben tudjon majd sülni.
Ha elég forró a sütő, beöntünk az edénybe 2,5dl vizet, és betoljuk a sütit.
10 perc után kikapcsoljuk a légkeverést.
Majd 20 perc múlva kivesszük a vizes edényt, kb. addigra párolgott el belőle az egész víz.
További 5-10 percig sütjük, tűpróbával ellenőrzés ajánlott.
Még forrón meghintjük porcukorral, a tepsin hagyhatjuk is kihűlni, majd kockára vágva kínáljuk.
Receptötlet: Fahéj élesztős kelt pitéje átvariálva 🙂
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: