Hozzávalók:
200g kovászolt kovász
1dl író vagy aludttej
3dl víz
400g félfogós búzaliszt vagy kenyérliszt
100g alakor (ősbúza) liszt
20g sikér (ha kenyérlisztet használunk, ez nem kell)
20g burgonyapehely
kb. 15g só (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
20g olvasztott vaj
Elkészítés:
A kimért kovászt alaposan elkeverjük a meglangyosított íróval elkevert vízben.
Majd hozzáadjuk a liszteket és a burgonyapelyhet. Lazán összekeverjük és 30 percig állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót és elkezdjük dagasztani.
Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát, amíg szép sima, lágyabb, rugalmas, de nem ragacsos tészta lesz.
Belisztezve, letakarva pihentetjük 1 órát.
Majd 4-szer meghajtogatjuk 30 perces időközönként.
Az utolsó hajtás után is hagyjuk még 30 percig pihenni.
Majd megformázzuk, és fejjel lefelé lisztezett kelesztőtálba rakjuk. 1,5-2 órát hagyjuk kelni.
Majd a sütőedényt a sütővel együtt 230 fokosra felforrósítjuk.
Óvatosan belefordítjuk a tésztát, vagy előbb egy sütőpapírra, és úgy a papírt megfogva emeljük a forró edénybe. Az edény aljába a papír alá és az edény tetejét alaposan bespricceljük vízzel.
Tetszés szerint bevágjuk,
és betoljuk a forró sütőbe. 20 perc után visszavesszük 200 fokra és további kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: