Betty hobbi konyhája

Kovászos hajtovány

 
Ennek a hagyományos készítésű finomságnak a kovászos változata ez.
 
Hozzávalók:
2,5dl langyos tej
400g finomliszt
kb. 10g só
50g olvasztott vaj
 
Töltelék: ízlés szerint lehet:
sajt-vaj keverék, 
akár medvehagymával is ízesíthetjük,
vagy szalonnakockákkal,
vagy tepertőkrémmel… stb.
 
Tetejére:
1db tojás
ízlés szerint reszelt sajt és/vagy magok
Elkészítés:
A kovászt és az öregtésztát alaposan kikeverjük a langyos tejjel.
Hozzákeverjük a lisztet és a sót. Elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor már szépen összeállt lassanként hozzáöntjük az olvasztott, de nem forró vajat. Jól kidagasztjuk a tésztát. Lágyabb, puha, rugalmas, de nem ragacsos kell, hogy legyen.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg a duplájára kel.

Akkor finoman átgyúrjuk, de tényleg csak óvatosan, inkább csak úgy, mintha gömbölyítenénk csak a tésztát, úgy, hogy a széleket finoman lefelé hajtjuk körbe-körbe.
Ismét lisztezve letakarva pihentetjük amíg kb. a másfélszeresére kel.
Majd 3-szor meghajtogatjuk 30 perces időközönként.
Kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk, megkenjük/megszórjuk a töltelékkel,
majd feltekerjük a szélesebb oldalánál és trapézokat vágva feldaraboljuk.
Mindjárt sütőpapíros tepsibe fektetjük őket, és letakarva kb. 1 órát pihentetjük még, ill. amíg szemmel láthatóan növekedni kezdenek.
Majd lekenjük 1 felvert tojással, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal a tetejüket.
180 fokra előmelegített gőzös sütőben (egy edényben vizet teszünk a sütő aljába) 10 percig sütjük, majd a vizes edényt kivesszük és további kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.
Ha vajas a töltelék, egy papírtörlőre rakjuk őket, mert egy kevés vaj kifolyhat belőle, ami megáll a sütőpapíron.
Különben rácson hagyjuk kihűlni.
Ugyanez máskor:
 
Ők is elkészítették:
Rita Bálint:
 
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!