Ennek a hagyományos készítésű finomságnak a kovászos változata ez.
Hozzávalók:
100g kovászolt kovász
100g kovászos öregtészta
2,5dl langyos tej
400g finomliszt
kb. 10g só
50g olvasztott vaj
Töltelék: ízlés szerint lehet:
sajt-vaj keverék,
akár medvehagymával is ízesíthetjük,
vagy szalonnakockákkal,
vagy tepertőkrémmel… stb.
Tetejére:
1db tojás
ízlés szerint reszelt sajt és/vagy magok
Elkészítés:
A kovászt és az öregtésztát alaposan kikeverjük a langyos tejjel.
Hozzákeverjük a lisztet és a sót. Elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor már szépen összeállt lassanként hozzáöntjük az olvasztott, de nem forró vajat. Jól kidagasztjuk a tésztát. Lágyabb, puha, rugalmas, de nem ragacsos kell, hogy legyen.
Akkor finoman átgyúrjuk, de tényleg csak óvatosan, inkább csak úgy, mintha gömbölyítenénk csak a tésztát, úgy, hogy a széleket finoman lefelé hajtjuk körbe-körbe.
Ismét lisztezve letakarva pihentetjük amíg kb. a másfélszeresére kel.
Kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk, megkenjük/megszórjuk a töltelékkel,
majd feltekerjük a szélesebb oldalánál és trapézokat vágva feldaraboljuk.
Mindjárt sütőpapíros tepsibe fektetjük őket, és letakarva kb. 1 órát pihentetjük még, ill. amíg szemmel láthatóan növekedni kezdenek.![]()
Majd lekenjük 1 felvert tojással, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal a tetejüket.
180 fokra előmelegített gőzös sütőben (egy edényben vizet teszünk a sütő aljába) 10 percig sütjük, majd a vizes edényt kivesszük és további kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.
Ugyanez máskor:
Ők is elkészítették:
Rita Bálint:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: