100g kovászolt kovász
100g kovászos öregtészta
kb. 3dl langyos tej
150g tk. tönkölyliszt
250g fehér tönkölyliszt
20g burgonyapehely
kb.10-15g só
50g olvasztott vaj
Tetejére:
ízlés szerint magok
Elkészítés:
A kovászt és az öregtésztát alaposan kikeverjük a langyos tejjel(kezdjük csak 2,5dl-vel!).
Hozzákeverjük a liszteket, burgonyapelyhet és a sót. Elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor már szépen összeállt, lassanként hozzáöntjük az olvasztott vajat. Jól kidagasztjuk a tésztát. Lágyabb, puha, rugalmas, de nem ragacsos kell, hogy legyen. Ennek megfelelően adagoljuk hozzá a maradék fél dl tejet szükség szerint.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg a duplájára kel.
Majd 3-szor meghajtogatjuk kb. 30 perces időközönként.
Aztán 8 egyforma részre vágjuk, és minden darabot megformázunk, majd sütőpapírral bélelt formába rakjuk őket és hagyjuk pihenni amíg duplájára kelnek.
(én itt így formázva a formában éjjelre hűtőbe tettem)
Ha megkeltek, lespricceljük vízzel, ízlés szerint megszórjuk magokkal
200 fokra előmelegített gőzös sütőben kb. 40 percig sütjük.
Én itt kivettem a formából és további kb. 10 percig sütöttem, amíg a külseje is színt kapott.
Ha “nyitva” sütjük, tehát simán csak a formában és egy külön edényben van a sütő alján víz, akkor előbb színt kap a külseje, lehetséges, hogy le is kell takarni, hogy ne égjen meg, mert kell neki a 40-45-50 perc.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: