100g kovász (lehet hűtőben pihenő is vagy akár kovászolt kovász is)
100g kovászos öregtészta
140g tejföl
kb. 1,5-1,7dl víz
450g kenyérliszt
20g burgonyapehely
kb.10-15g só
20g olvasztott vaj
Elkészítés:
A kovászt és az öregtésztát alaposan kikeverjük a meglangyosított tejföllel és a vízzel.
Hozzáadjuk a lisztet és a burgonyapelyhet, lazán összekeverjük és 30 percig állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót és elkezdjük dagasztani.
Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát, amíg szép sima, rugalmas lesz. Közepesen kemény, inkább már lágyabb felé hajló tésztát kell hogy kapjunk.
Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük amíg a duplájára kel.
Hozzáadjuk a sót és elkezdjük dagasztani.
Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát, amíg szép sima, rugalmas lesz. Közepesen kemény, inkább már lágyabb felé hajló tésztát kell hogy kapjunk.
Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük amíg a duplájára kel.
Akkor óvatosan kilapítgatjuk és meghajtogatjuk.
Ismét letakarva pihentetjük, amíg szemmel láthatóan növekedni kezd.
Még 2x áthajtogatjuk és megint pihentetjük.
Ismét letakarva pihentetjük, amíg szemmel láthatóan növekedni kezd.
Még 2x áthajtogatjuk és megint pihentetjük.
Majd megformázzuk és kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük és ismét hagyjuk kelni.
Majd tetszés szerint bevágjuk a kenyér tetejét.
Tetszés szerint megsüthetjük sütőedényben vagy simán csak sütőlapon is.
Ha edényben sütjük, alaposan spricceljük be az edény tetejét is, és a kenyeret is.
Ha sütőlapon, akkor tegyünk a sütő aljába egy edényben vizet, hogy gőzben tudjon sülni.
Majd betoljuk a kenyeret 230 fokra előmelegített sütőbe, 20 perc után visszavesszük a hőfokot 210-re és további kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.
Ők is elkészítették:
Rita Bálint:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Köszönöm a kedves szavakat! 🙂 Örülök, hogy bevált a recept, én is gyakran készítem, mert tényleg olyan könnyü, lágy kenyérke lesz, amit mi is nagyon szeretünk. További kellemes sütögetést!Üdv. Betty
Kedves Betty! Tegnap elkeszitettem a Tejfolos-kovaszos kenyered es azt kell mondjam, hogy valami lelegzetelallitoan finom, puha, lagy lenyeret kaptam. Szepnek nem lett szep, mert szerintem tul sokaig kelesztettem (6 orat), de az ize es allaga magyon tetszik. Sajnos burgonyapelyhet nem kaptam, ugyhogy azt ki kellett hagynom a receptbol. Igaz, hogy mar egy ideje en is sutok kovaszos kenyereket, de ez a recept nekem nagyon bevallt es biztos, hogy tobbszor is el fogom kesziteni. Arrol mar nem is beszelek, hogy elnezve a tobbi kenyer receptet a blogodon, szinte biztos, hogy tobbszori vissztero vendeg leszek nalad:) Koszonettel: Istvan