Hozzávalók:
200g kovász (lehet hűtőben pihenő is vagy akár kovászolt kovász is)
2dl író
1dl víz
100g alakor (ősbúza) liszt
350g kenyérliszt
20g burgonyaliszt vagy burgonyapehely
kb.10-15g só
20g olvasztott vaj
Elkészítés:
A kimért kovászt alaposan kikeverjük a meglangyosított vízzel elkevert íróval.
Hozzáadjuk a 100g alakort és 100g kenyérlisztet, lazán összekeverjük és kb.30-60 percig állni hagyjuk.
Majd hozzáadjuk a többi lisztet, burgonyapelyhet, sót és elkezdjük dagasztani.
Majd hozzáadjuk a többi lisztet, burgonyapelyhet, sót és elkezdjük dagasztani.
Ha már szépen összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat és jól kidagasztjuk a tésztát.
Vékonyan belisztezve, letakarva hagyjuk pihenni a tésztát, amíg kb. a duplájára kel.
Majd 3-szor meghajtogatjuk kb. 30 perces időközönként.
Az utolsó hajtogatás után is hagyjuk még pihenni, majd tetszés szerint megformázzuk és lisztezett kelesztőtálba vagy sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük a végső kelesztésre.
A sütőt 250 fokra bemelegítjük.
Ha már forró a sütő:
Jénaiban: a kenyér tetejét tetszés szerint bevágjuk, hideg vízzel jól lespricceljük, a jénai tetejét szintén és ismét rárakva 20 percet sütjük így, majd további 220 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Ha már forró a sütő:
Jénaiban: a kenyér tetejét tetszés szerint bevágjuk, hideg vízzel jól lespricceljük, a jénai tetejét szintén és ismét rárakva 20 percet sütjük így, majd további 220 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Sütőkövön: ráborítjuk a tésztát a forró kőre, tetszés szerint bevágjuk és 15 percig hagyjuk 250 fokon, aztán 210 fokra visszakapcsolva további kb. 25 perc alatt megsütjük a kenyeret.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: