100g kovászolt kovász
200g kovászos öregtészta
1,5dl tej
2db tojás
1db tojássárga
100g cukor (2 cs. vaníliás cukorral együtt)
500g liszt
csipet só
50g olvasztott zsír
Töltelék:
kb. 20g olvasztott vaj
kb. 2-3 ek. kakaópor
cukor ízlés szerint
kevéske fahéj
Tetejére:
1db tojás
A kimért kovászt és az öregtésztát alaposan elkeverjük a langyos tejben.
Majd hozzákeverjük a tojásokat, az olvasztott zsírt, cukrokat, sót, és a liszttel összedagasztjuk. Puha, rugalmas, de nem ragadós tésztát kell, hogy kapjunk.
Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Majd meghajtogatjuk 2-szer, kb. 30 percenként.
Téglalap formára kinyújtjuk, lekenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a töltelékkel
és feltekerjük, mint a piskótatekercset.
Kb. 1,5 centiméterenként bevágjuk, mintha szeletelnénk, de nem vágjuk át teljesen:
Majd kör formára igazítjuk, és a szeleteket kissé kifordítjuk, majdnem lefektetjük…
(figyeljünk, hogy mindegyiket egy irányba fordítsuk ki, különben nem lesz szimmetrikus)
Letakarva pihentetjük még kb. 1 órát.
Majd lekenjük a tésztát egy kissé felvert tojással és 190 fokra előmelegített gőzös sütőben (1 edénybe vizet teszünk a sütő aljába) sütjük kb. 10 percet,
majd a hőfokot 180-ra visszaállítva további kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.
Végül még forrón meghintjük porcukorral.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Köszönöm! 🙂 A mutatóssága mellett nagyon finom is… 🙂
Nagyon mutatós egy kalácska!