100g kovászolt kovász
200g kovászos öregtészta
kb.1,5-1,8dl tej
2db tojás
500g liszt
kb.10-15g só
50g olvasztott vaj
Töltelék:
kevés olaj vagy zsiradék
egy kisebb fej vöröshagyma
fokhagyma
kb. 100g szalonna
400g darált hús
só, bors
1dl tejföl
kb.2ek. tejföl
fokhagyma
kb. 100g reszelt sajt
Tetejére:
1db tojás
ízlés szerint magok és/vagy reszelt sajt
A kimért kovászt és az öregtésztát alaposan elkeverjük a langyos tejben.
Majd hozzákeverjük a tojásokat, a lisztet, a sót és összedagasztjuk. Amikor szépen összeállt a tészta, lassanként adagolva öntjük hozzá az olvasztott (de már nem forró!) vajat. Puha, rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk.
Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
A töltelékhez az apróra vágott hagymát, fokhagymát kevés olajon vagy zsiradékon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott szalonnát és tovább pirítjuk. Majd a darált húst is belekeverjük, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és pároljuk. Végén belekeverjük az 1 dl tejfölt és teljesen puhára pároljuk a húst. Félretesszük és hagyjuk kihűlni.
Majd enyhén lisztezett felületen 3 egyforma részre vágjuk a tésztát, és mindegyiket kis cipóra formázzuk, letakarva pihentetjük kb. 30 percet.
Az első cipót kinyújtjuk kb. 28-30cm átmérőjű kör alakúra,
majd áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Megkenjük egy kis fokhagymával ízesített tejföllel, rákenjük a töltelék felét és megszórjuk reszelt sajttal.
Kinyújtjuk a következő cipót ugyanekkorára és ráillesztjük a már megkent lapra. Kézzel kicsit elegyengetjük a felületét. Majd rákenjük a maradék tölteléket.
Kinyújtjuk az utolsó cipót is és ráhelyezzük.
Picit lehet még nyújtani rajta, de csak annyit, hogy szép egyenletesen sima és kör alakú legyen.
A tészta közepére helyezünk egy poharat és körben 16 cikkre bevágjuk, de csak ameddig a pohár van.
Akkor megfogunk 2 “szeletet” és a jobb kézben lévőt jobbra, a bal kézben lévőt pedig balra megtekerjük 2-szer és a végeit újra a papírra fektetjük. Így kettesével kiforgatjuk az összes cikket.
Levesszük a poharat és így néz ki:
Letakarva pihentetjük kb. 1 órát, ill. amíg szemmel láthatóan növekedni kezd.
Majd lekenjük a tésztát egy kissé felvert tojással, ízlés szerint megszórjuk magokkal és/vagy reszelt sajttal.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük gőzzel (1 edénybe vizet teszünk a sütő aljába) Ha bemelegedett, betesszük és mindjárt visszavesszük 180 fokra, így sütjük kb. 30-40 perc alatt készre. Ha nagyon pirulna a teteje/széle, takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: