Betty hobbi konyhája

Kovászos leopárd kalács

Hozzávalók:

100g kovászolt kovász
100g kovászos öregtészta
2dl tej
2db tojássárga
100g porcukor
20g vaníliás cukor
500g liszt

csipet só
100g olvasztott vaj
kb.3-4ek. kakaópor(cukrozatlan)
pici víz
fahéj
 
Tetejére:
1db tojássárga
kb. 1ek. tej

Elkészítés:
A meglangyosított tejben simára elkeverjük a kovászt és az öregtésztát, majd a tojássárgát, és a cukrokat. Aztán hozzáadjuk a lisztet és a sót, és elkezdjük dagasztani. Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor csurgatjuk csak hozzá lassanként az olvasztott vajat és szép sima, rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
Elosztjuk 3 részre a tésztát úgy, hogy egy nagyobb, egy kisebb és egy még kisebb legyen. 
A legnagyobb darabot formázzuk gombócra és tegyük félre. 
A legkisebbe gyúrjunk bele egy evőkanálnyi kakaóport és egy pici fahéjat, és gombócra formázva mehet pihenni. 
A középső tésztadarabhoz forrósítsunk fel egy pici vizet(10-20ml) és keverjünk el benne 2 kanálnyi kakaót és dagasszuk bele a tésztába. Ha nem lesz sokkal sötétebb, mint a legkisebb, akkor még egy kanálnyit keverjünk bele. Szintén gombócban pihenés következik.  
Majd letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kelnek, de közben mozgassuk át egyszer vagy akár kétszer is lehet.
 
Mindegyik tésztát osszuk 7 részre, gömbölyítsük meg őket és hagyjuk egy kicsit így is pihenni.
 
A világosabb barnákat sodorjuk ki kb ujjnyi vastagságúra.
A sötétebb barnákat nyújtsuk ki, keskeny hosszúkás formára, úgy hogy a már megsodort világosbarna rudakat éppen bele tudjuk csomagolni.
 
Majd a fehérrel ugyanígy teszünk, és belecsomagoljuk az előzőleg már becsomagolt sötét rudat.
 
Így kisodrogatjuk, nyújtogatjuk és becsomagoljuk az összeset.
 
Kivajazott formába tesszük egymás tetejére, és letakarva ismét hagyjuk a duplájára kelni.
 
Majd lekenjük a tetejét egy kis tejjel elkevert tojássárgájával,
 
 és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük. Ha a teteje már szépen megpirult (nálam kb. félidőben), takarjuk le alufóliával.
 
Receptötlet: Rozi élesztős kalácsa
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!