Betty hobbi konyhája

Sokmagvas kovászos graham kenyér

Hozzávalók:
Előtészta:
100g kovász
2dl víz
200g graham liszt
 
Kenyértészta:
egész előtészta
1,5dl víz
70g tejföl
300g kenyérliszt
20g burg.pehely vagy burgonyaliszt
20g olvasztott vaj
kb. 10-15g só
1-1 evőkanál: zabpehely, puffasztott amaránt, szezám-, len-, napraforgó- és tökmag, chia mag
ízlés szerint köménymagot is tehetünk bele.
Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 2dl langyos vízzel, majd a lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 10-12 órát.
 
Majd hozzákeverjük vizet, tejfölt, a lisztet és a burgonyapelyhet. Lazán összekeverjük, és 30 percet állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót is, majd összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, hozzáadjuk a zsiradékot és alaposan kidagasztjuk, majd a végén néhány mozdulattal beledolgozzuk a magokat is.  
Lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk. (Ha szükséges, egy kis liszttel korrigálhatjuk természetesen)
 
Vékonyan kiolajozott tálba tesszük és hagyjuk kb. a duplájára kelni.
 
Majd lisztezett felületen kilapogatjuk és meghajtogatjuk, majd visszatesszük az olajos tálba. Ezt összesen 3-szor végezzük el.
 
Majd megformázzuk, és fejjel lefelé lisztezett kelesztőtálba vagy simán sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük, és ismét hagyjuk még kelni.
Majd tetszés szerint bevágjuk, alaposan lespricceljük hideg vízzel és ízlés szerint szórhatunk még a tetejére is magokat.
 
Ha sütőedényben sütjük, annak a tetejét is alaposan bespricceljük vízzel, majd betoljuk a kenyeret 230 fokra előmelegített sütőbe, 20 perc után visszavesszük a hőfokot 200 fokra és további kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Ha simán sütőlapon sütjük, tegyünk egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőzben tudjon sülni a kenyér, és forrósítsuk be a tepsit/sütőlapot is előre. Ugyanúgy 230 fokon 20 perc, aztán 200 fokon 20 perc, végül kivesszük a vizet és további 5-10 perc alatt készre sütjük a kívánt szín eléréséig.
Sütőkövön:  ráborítjuk a tésztát a forró kőre, tetszés szerint bevágjuk és 15 percig hagyjuk 250 fokon, aztán 210 fokra visszakapcsolva további kb. 25 perc alatt megsütjük a kenyeret.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!