Betty hobbi konyhája

Tejszínes szezámos -hibrid- kifli

Hozzávalók:
2,5dl langyos habtejszín
kb. 1,2dl langyos víz
30g barna cukor
5g élesztő
400g kenyérliszt
100g tk. tönkölyliszt
30g szezámpehely
kb. 10-15g só
kb. 1-2 ek. fekete szezámmag 
(természetesen használhatunk simát is, ezzel csupán látványosabb lesz)
 
Tetejére:
szezámmag
ill. ízlés szerint akár más magok
Elkészítés:
A kimért öregtésztát alaposan elkeverjük a langyosra melegített folyadékban.
Hozzákeverjük a cukrot, majd az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Majd hozzáadjuk a liszteket, a szezámpelyhet, a sót és elkezdjük dagasztani. Lágyabb, rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges, kis vízzel korrigáljuk még. A dagasztás végén adjuk hozzá a szezámmagot és néhány mozdulattal gyúrjuk bele.
 
Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
tejszines-szezamos-kiflik_2
 
Akkor átmozgatjuk egyszer és újra hagyjuk a duplájára kelni.
Majd 8 részre osztjuk, megformázzuk. 
Én most felesben kiflit és fonottat készítettem. 
 
Végül sütőpapíros tepsire fektetjük.
Ismét hagyjuk letakarva kelni, amíg szemmel láthatóan szépen megdagadnak.
tejszines-szezamos-kiflik-001_2
 
Majd vízzel alaposan lespricceljük és megszórjuk szezámmal (ill. ízlés szerint akár más magokkal).

 

180 fokra előmelegített gőzös sütőben sütjük 15 percet, majd a gőzt kivéve további kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.

A sütőből kivéve lespricceljük hideg vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: 
Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is. 
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 20 grammal növelve is készíthetjük.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!