Ennek a kalácsnak tulajdonképpen ez a csíkos kalács az alapja.
Sokszor indulok abból a receptből, mert annyira bevált.
Nem kell megijedni a kókusztejtől, ill. a mennyiségétől, egyáltalán NEM lesz erős intenzív kókuszízű!!!
400ml van egy dobozban, azért készült ennyivel. Nem akartam felezni vagy harmadolni, mert az a kevéske, ami megmaradna, már túl kevés lenne akármihez… 🙂
Mivel ez a kókusztej jóval zsírosabb, mint a normál tejek, ezért a vaj mennyiségét feleztem a fent említett csíkos kalácshoz képest.
Hozzávalók:
100g kovászolt kovász (vagy simán hűtős kovász is lehet)
100g kovászos öregtészta
4dl kókusztej
2db tojássárga
100g cukor
20g vaníliás cukor
600g liszt
100g kovászolt kovász (vagy simán hűtős kovász is lehet)
100g kovászos öregtészta
4dl kókusztej
2db tojássárga
100g cukor
20g vaníliás cukor
600g liszt
Elkészítés:
A meglangyosított tejben simára elkeverjük a kovászt és az öregtésztát, majd hozzáadjuk a tojássárgát, és a cukrokat. Aztán hozzáadjuk a lisztet és a sót, és elkezdjük dagasztani. Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor csurgatjuk csak hozzá lassanként az olvasztott vajat és szép sima, rugalmas, de lágyabb tésztát dagasztunk belőle.
Majd elfelezzük és az egyikbe belekeverjük a kakaóport.
Mindkettőt letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
Akkor átmozgatjuk vagy hajtogatjuk őket és ismét hagyjuk pihenni, amíg szemmel láthatóan növekedni kezdenek.
Majd mindkettőt kb. egyforma nagyságú téglalap formára kinyújtjuk, és egymásra rakva a két tésztát föltekerjük a szélesebb oldalánál.
Kivajazott vagy sütő papírral bélelt formába tesszük, és letakarva ismét hagyjuk a duplájára kelni.
Majd lekenjük egy kissé felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt megsütjük. Ha a teteje már szépen megpirult (nálam kb. félidőben), takarjuk le alufóliával.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: