Hozzávalók:
150g kovászos öregtészta
2dl író
1dl víz
5g élesztő
50g sovány túró (krémesebb fajta)
100g tk. tönkölyliszt
kb. 330g fehér tönkölyliszt
kb. 10-12g só
30g vaj
30g napraforgómag
Tetejére:
kb. 100g reszelt sajt
Elkészítés:
A kimért öregtésztát alaposan elkeverjük a langyosra melegített íróval elkevert vízzel.
Hozzákeverjük az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Majd hozzáadjuk a túrót, a liszteket, a sót és elkezdjük dagasztani. A végefelé öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és puha, viszonylag lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kis liszttel korrigáljuk még. Legvégén keverjük csak bele a napraforgómagot, amit ízlés szerint akár meg is piríthatunk előtte.
Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát.
Majd még 2-szer kb. 20 percenként meghajtogatjuk.
Enyhén lisztezett felületen eldaraboljuk a tésztát és megformázzuk a zsemléket.
Letakarva hagyjuk pihenni, amíg a sütő 200 fokra bemelegszik.
Alaposan lespricceljük hideg vízzel (a zsemlék között is), megszórjuk a tetejüket a reszelt sajttal, és betoljuk a 200 fokos sütőbe és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés:
Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is.
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 20 grammal növelve is elkészíthetjük.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: