Betty hobbi konyhája

Írós tönkölyzsemle

Hozzávalók:
2dl író
1dl víz
5g élesztő
150g tk. tönkölyliszt
300g fehér tönkölyliszt
kb. 10-12g só
30g vaj
Elkészítés:

A kimért öregtésztát alaposan elkeverjük a langyosra melegített íróval elkevert vízzel.
Hozzákeverjük az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Majd hozzáadjuk a liszteket, a sót  és elkezdjük dagasztani. A végefelé öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és puha, viszonylag lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kis liszttel korrigálhatjuk még.
Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát.
Majd még 2-szer kb. 20 percenként meghajtogatjuk.
Enyhén lisztezett felületen eldaraboljuk a tésztát és megformázzuk a zsemléket.
Letakarva hagyjuk pihenni, amíg a sütő 200 fokra bemelegszik.
Alaposan lespricceljük hideg vízzel (a zsemlék között is), és betoljuk a 200 fokos sütőbe és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés:
Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is. 
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 20 grammal növelve is elkészíthetjük.
 
Ugyanez máskor:
101_0779_2
101_1795_2
101_3561_2
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!