Azért húsvéti, mert a maradék húsvéti sonka és a főtt tojás (azért is színes 😉 ) került bele. Természetesen máskor is ugyanúgy készíthető, és más töltelékkel is…. 🙂
Hozzávalók:
- 150g kovászos öregtészta
- 50g kovász
- 2,5dl tej
- 1 db tojás
- 450g kenyérliszt
- 20g burgonyapehely
- kb. 10-15g só (ízlés szerint)
- 50g olvasztott vaj
Töltelék:
- torma
- sonka
- főtt tojás
- reszelt sajt
Tetejére:
- 1 db tojás
- szezámmag
Elkészítés:
A kovászt és az öregtésztát alaposan kikeverjük a meglangyosított tejjel. Belekeverjük a tojást, aztán hozzáadjuk a lisztet, burgonyapelyhet és a sót, és elkezdjük dagasztani. Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor csurgatjuk csak hozzá lassanként az olvasztott vajat és szép sima, rugalmas, de lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Majd 3 x meghajtogatjuk, kb. 40 perces időközökkel. Enyhén lisztezett munkalapon téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát. Mindkét oldalán kb. 1,5-2 centiméterenként ferdén bevagdossuk. A középső részt megkenjük a tormával, rápakoljuk az összevágott sonkát, reszelt sajtot és a tojáskarikákat. Majd a tésztacsíkokat felváltva ráhajtogatjuk a töltelékre.
Átrakjuk egy sütőpapíros tepsire.
Ismét hagyjuk pihenni egy kicsit, amíg szemmel láthatóan növekedésnek indul.
Lekenjük egy kissé felvert tojással, megszórjuk egy kevés szezámmaggal,
és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: