Betty hobbi konyhája

Szezámmagos kovászos tönkölykenyér hosszú érleléssel

Egy német blogon találtam ezt a receptet, és nagyon megtetszett annak ellenére, hogy “3 napig” tart az elkészítése… Na jó, valójában a ténylegesen ráfordított idő kb. 1 óra, viszont a tésztának nagyon jót tesz ez a lassú és hosszú érlelési idő. Annyiban tértem el a recepttől, hogy csak tönköly liszteket használtam, ellenben ott tk. búza és sima búzaliszt van megadva és ott a végén mákba és grízbe forgatja a cipókat, én szezámba… 😉 101_1411_2

101_1415_2Hozzávalók:

Előtészta:

  • 7g kovász
  • 55g víz
  • 70g tk. tönkölyliszt

Autolízis-tészta:

  • 280g fehér tönköly
  • 45g tk. tönköly
  • 175g víz
  • 55g tej

Kenyértészta:

  • előtészta
  • autolízis-tészta
  • 70g tönköly kenyérliszt
  • 25g puha vaj
  • 10g barna cukor
  • 10g só

101_1414_2Elkészítés:

Az előtésztához összekeverjük a kovászt a vizet és a lisztet. Folpackkal letakarva szobahőmérsékleten hagyjuk kb. 20 órát.101_1384-tile_2

Az autolízis-tésztához a liszteket, vizet és a tejet keverjük össze és kb. 20 percet pihenni hagyjuk.101_1389_2

Majd hozzáadjuk az előtésztát, a 70g tk. lisztet és közepesen kemény tésztát dagasztunk belőle. Aztán hozzáadjuk a puha vajat és tovább dagasztjuk, amíg teljesen fölveszi a tészta. Legvégén adjuk hozzá a cukrot és a sót. További néhány perc alatt teljesen beledolgozzuk azokat is. Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük kb. 2 órát szobahőmérsékleten.
101_1391-horz_2

Majd 3 részre osztjuk és cipóra formázzuk őket:101_1398_2

Aztán kettőt meghempergetünk sima szezámmagban, egyet fekete szezámban. Természetesen lehet más is, nem csak szezám! Majd fejjel lefelé egy vékonyan kilisztezett konyharuhába vagy simán csak lisztezett kelesztőtálba tesszük, bebugyoláljuk és 1 órát hagyjuk még szobahőmérsékleten, majd 12 órát a hűtőben pihentetjük.101_1399-vert_2

Másnap attól függően, hogy mennyire kelt meg, indulhat csak a sütőbe. Nálam nem sokat változott a hűtős szakaszban, így még néhány órát kint hagytam a konyhapulton. Végül 220 fokra előmelegített gőzös sütőben indítjuk, majd kb. 15 perc után visszavesszük 200 fokra és további kb. 30 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Recept forrása: Plötzblog

"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!