Hozzávalók (10db zsemléhez):
- 150g kovászos öregtészta
- 2dl író
- 1dl víz
- 5g élesztő
- 45g tejföl
- 150g graham liszt
- 300g fehér tönkölyliszt
- 10g tönkölykorpa
- kb. 10-12g só
- 10db mini mozzarella golyó
Elkészítés:
A kimért öregtésztát alaposan elkeverjük a langyosra melegített íróval elkevert vízzel.
Hozzákeverjük az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Majd hozzákeverjük a tejfölt, aztán hozzáadjuk a liszteket, a korpát, a sót és elkezdjük dagasztani. Puha, viszonylag lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kis liszttel korrigálhatjuk még.
Vékonyan kiolajozott tálban letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát. Majd még 1-szer meghajtogatjuk.
Enyhén lisztezett felületen 10 részre osztjuk a tésztát és minden darabba teszünk egy sajtgolyót és megformázzuk a zsemléket.
Letakarva hagyjuk pihenni, amíg szemmel láthatóan megnövekednek, közben a sütőt 200 fokra bemelegítjük.
Alaposan lespricceljük hideg vízzel (a zsemlék között is), tetszés szerint megszórhatjuk magokkal is, és betoljuk a 200 fokos sütőbe. Kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Hideg vízzel lespricceljük. Végül rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés:
Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is.
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 20 grammal növelve is elkészíthetjük.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: