Betty hobbi konyhája

Mozzarella-s Graham-tönköly zsemle

101_1789_2

101_1783_2

Hozzávalók (10db zsemléhez):
  • 150g kovászos öregtészta
  • 2dl író
  • 1dl víz
  • 5g élesztő
  • 45g tejföl
  • 150g graham liszt
  • 300g fehér tönkölyliszt
  • 10g tönkölykorpa
  • kb. 10-12g só
  • 10db mini mozzarella golyó
 
101_1787_2
101_1786_2
Elkészítés:

A kimért öregtésztát alaposan elkeverjük a langyosra melegített íróval elkevert vízzel.
Hozzákeverjük az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Majd hozzákeverjük a tejfölt, aztán hozzáadjuk a liszteket, a korpát, a sót  és elkezdjük dagasztani. Puha, viszonylag lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kis liszttel korrigálhatjuk még.
Vékonyan kiolajozott tálban letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát. Majd még 1-szer meghajtogatjuk.
101_1778_2
Enyhén lisztezett felületen 10 részre osztjuk a tésztát és minden darabba teszünk egy sajtgolyót és megformázzuk a zsemléket.
Letakarva hagyjuk pihenni, amíg szemmel láthatóan megnövekednek, közben a sütőt 200 fokra bemelegítjük.
Alaposan lespricceljük hideg vízzel (a zsemlék között is), tetszés szerint megszórhatjuk magokkal is, és betoljuk a 200 fokos sütőbe. Kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Hideg vízzel lespricceljük. Végül rácson hagyjuk kihűlni.
101_1781_2

Megjegyzés: 

Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is. 
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 20 grammal növelve is elkészíthetjük.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!