Hozzávalók:
- 150g kovászos öregtészta
- 2dl író
- 1dl víz
- 6g friss élesztő
- 100g tejföl
- 600g liszt (variálható – nálam most 200g Graham és 400g fehér tönköly)
- kb. 10-20g só (ízlés szerint)
- kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel a tészta)
Töltelék:
- kb. 2 kanál tejföl
- ízlés szerint fokhagyma
- kolbász
- kukorica (elhagyható)
- reszelt sajt
Tetejére:
- 1db tojás
- szezámmag
- reszelt sajt
Elkészítés:
# A kimért öregtésztát alaposan elkeverjük a langyosra melegített íróval elkevert vízzel.
# Hozzákeverjük az élesztőt és hagyjuk felfutni.
# Majd hozzákeverjük a tejfölt, aztán hozzáadjuk a lisztet, a sót, és elkezdjük dagasztani.
# Puha, viszonylag lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, liszttel vagy vízzel korrigálhatjuk még.
# Vékonyan kiolajozott tálban letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel. Közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát.
# Majd vékonyan lisztezett munkalapon még 1-szer meghajtogatjuk.
# Enyhén lisztezett felületen kb. fél cm vékony, téglalap formára kinyújtjuk.
# Megkenjük tejföllel, elosztjuk rajta a feldarabolt kolbászt, kukoricát és a reszelt sajtot.
# A szélesebb oldalánál föltekerjük és tetszés szerint csigákat és/vagy háromszögeket vágunk belőle és mindjárt sütőpapíros tepsire pakoljuk.
# Lekenjük egy kissé felvert tojással, tetszés szerint megszórjuk szezámmal vagy reszelt sajttal és 200 fokra előmelegített gőzös sütőbe tesszük, így sütjük 10 percig, majd a gőzt kikapcsolva/kivéve 180 fokon további kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Végül rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés:
Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is.
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 20 grammal növelve is elkészíthetjük.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: